Google vs. Kina: Mere censur på kort sigt

Skriv en kommentar
Internettet / Medier

logo_cn_150x60.shkl.jpg Pei Minxin har skrevet en analyse af sagen om Google vs. Kina. Hvad har vi lært?

Først og fremmest at der sikkert vil komme mere censur. På kort sigt, i hvert fald. For Beijing vil gøre det helt klart, at sagen om Google ikke skal være et forbillede for andre.

Det kommer den nok heller ikke til. For der er ingen andre vestlige virksomheder, som har bakket op om Google, skriver Pei. De er bange for Beijing og for at komme i unåde.

Endelig er der stadig mange i Vesten som tror, at forretninger kun handler om forretninger i Kina. Vrøvl. Sådan har det ikke været siden reformerne begyndte i 1979:

For Beijing, business is not about business — it is about politics. This is clear from the way Beijing treats both domestic and foreign businesses. China initially welcomed foreign investment because the ruling Chinese Communist Party desperately needed capital, technology and management expertise to revive China’s moribund economy in the wake of the disastrous Cultural Revolution. In their political calculations, private Western capital was preferable to private domestic capital because a strong indigenous business community might have the potential to support social and political forces that would challenge the rule of the party. As a result, Beijing has treated foreign capital much more generously than the domestic private sector. Many important sectors, such as banking, financial services, petrochemicals, energy exploration and automobile production were opened to foreign investors but not to domestic private firms.

Men i dag har Beijing ikke længere lige så hårdt brug for de udenlandske investeringer (FDI). Valutareserverne er på 2.300 milliarder USD, så Beijing kan nu føre en politik, der først og fremmest tilgodeser lokale virksomheder. Som konkurrenten Baidu.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.