Google vs. Kina: Kammerat Liu har ansvaret for censuren i Kina

Skriv en kommentar
Internettet / Politik

liu yunshan censur kina.jpg Hvem er det egentlig, der kontroller og bestemmer over censuren i Kina? Han hedder kammerat Liu Yunshan (刘云山同志), som der står her, hvor du kan læse hans biografi på kinesisk.

Han er den øverste ansvarlige for Kinas Kommunistpartis Centrale Afdeling for Propaganda (中共中央宣传部). Dem kan du læse om her på Wikipedia. Det er også den afdeling, der har det øverste ansvar for censuren.

Men hurtigt derefter kommer Statsrådets Informationskontor (国务院新闻办公室). Statsrådet svarer til Kinas regering. Du finder kontorets hjemmeside her.

Det er de to afdelinger, der sørger for at medier og kulturindustrien følger partiets linje. Det er dem, som udstikker de store linjer, der går ned gennem det kinesiske bureaukrati.

De har også hver især ansatte rundt om i byerne, som overvåger diskussionsfora, blogs og i det hele taget al indhold på internettet.

Endelig er der så kinesiske internetpoliti (网警: wangjing). De har også deres egen hjemmeside. De går som sådan ikke ud og formulerer politikker, men beskæftiger sig mest med lukning af hjemmesider, cyber-kriminalitet og ditto sikkerhed.

Endelig er der en myriade af andre afdelinger og personer. Hvert ministerie og myndighed har deres egen afdeling, som holder øje med netop deres område.

Når man taler om internettet, enhver – samtlige – virksomheder og services på internettet har også deres eget personale, som holder øje med indholdet på hjemmesiden. Derfor er en stor del af censuren i private hænder.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.