Kinas image: Hu Jia, Konfucius og soft power

Skriv en kommentar
Medier / Politik

00221917e13e0b350ad521.jpg

De seneste ti år er Kina begyndt at opruste sin soft power.

Blandt andet med de mange Konfucius Skoler, som er åbnet over alt i Verden, og som skal hjælpe med at give folk kendskab til den kinesiske kultur, historie, sprog og økonomi. Der er også en i Danmark. Den finder man på Copenhagen Business School.

Som en del af det har Beijing også skruet op for kulturindustrien, og for et par uger siden bedt de kinesiske banker om at give flere lån til blandt andet forlag og filmindustri. Aktieanalytikere og –handlere er blevet opfordret til at holde mere øje med kulturvirksomheder. Og fonde er blevet opfordret til at hjælpe nye kulturelle iværksættere i gang.

Men nytter det noget? Nej, skriver Jerome Cohen fra US Asia Law Institute. Ikke med mindre regeringen begynder at behandle folk som Hu Jia ordentligt.

The Chinese government wants the world to admire a “rising China” not only for its phenomenal economic accomplishments and growing military prowess but also for the quality of its civilization. Yet, no matter how many Confucius Institutes the government establishes abroad to teach Chinese language and culture, the People’s Republic will not win international respect for its political and social progress until it ceases locking up political dissidents and treats those currently detained in a more humane manner.

• Her er alle artikler om Hu Jia på Kinablog.

Jerome Cohens konklusion lyder:

Thus, although Confucius emphasized that excessive harshness breeds grievances, a leadership obsessed with achieving “stability” at all costs might be attracted to the “solution” of physically disabling “obstinate” activists.

Is this too cynical a speculation? I hope so. Surely such cruelty would violate international law and be a long way from the humanitarianism of Confucius and genuine “soft power”.

:: Tegning fra China Daily

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.