Liu Xiaobo og Nobel: CNN blokeret – og hvad så?

Skriv en kommentar
Medier

CNN.gif

Da Thorbjørn Jagland fortalte på en pressekonference i Oslo, at det var Liu Xiaobo, som fik Nobels Fredspris, blev det vist direkte på CNN. Signalet blev stor set med det samme afbrudt i Kina, hvor man slukkede for den amerikanske tv-kanal. Det måtte kineserne ikke få at vide, som man kunne læse i både danske og udenlandske medier.

Sagen er bare, at det er et virkeligt dårligt og misvisende eksempel på, hvordan censuren virker i Kina.

CNN og konkurrenten BBC er kendte i Vesten, og derfor gå vi også ud fra, at det samme gælder Kina. Det gør det ikke. Det betyder meget lidt for kineserne, at der bliver slukket for de to kanaler en gang imellem, når der er breaking news. Som for eksempel under urolighederne i Xinjiang eller Tibet.

Hvem er det så, at der ser CNN og BBC her i Kina? Det er udlændinge. Kanalerne kan kun ses på dyre hoteller eller compounds i byer som Shanghai og Beijing, hvor der bor udlændinge. Almindelige kinesere har ikke adgang til de to kanaler. Som i øvrigt også er på engelsk, som de færreste taler.

Signalerne fra de to tv-stationer kommer ind i Kina ad flere kanaler. Myndighederne har forsinket signalet ud til tv-skærmene med omkring 30 sekunder, så de har tid til at slukke for det, hvis der kommer for eksempel breaking news. Men selvom der bliver slukket for signalet i Beijing betyder det altså ikke, at skærmen også går i sort 1.000 kilometer derfra i for eksempel Shanghai. Kina et stort land.

Jeg har fået meldinger om, at folk så pressekonferencen direkte på BBC, uden at der blev slukket for den. En af grundene kan være, at der er forskellige grader af censur. At de er hurtigere til at slukke for det på hoteller. Men at man i for eksempel dyrere compounds får lov til at beholde det.

Det mest interessante er – hvorfor i alverden slukker de for signalet, når det kun er udlændinge, der ser det? Set ud fra et censur- og propaganda-mæssigt sysnpunkt er det en virkelig dårlig ide. Det eneste resultat er, at det gør folk nysgerrige. Hvad er det, at jeg ikke må se?

Samtidig, de folk, der ser de to kanaler, ved også, hvordan man går udenom firewallen og censuren på internettet. Derfor virker det pandeklaskende dumt, at de forsøger at skjule en mega-nyhed om, at Liu Xiaobo har fået Nobels Fredspris.

Hvorfor gør de det så? Jeg tror, at det meget enkelt er af gammel vane. Hellere gøre for meget end for lidt. Og at der samtidig ikke er nogen i det konservative censur-systemet, der tør foreslå, at det er en dårlig ide, som man burde stoppe med. For hvad hvis det nu gav tilbageslag?

Samtidig, så tror jeg helt banalt, at det samme system har en ualmindelig dårlig ide om, hvordan det bliver opfattet i udlandet, og hvordan udlændinge reagerer på det. Det er først de seneste år, at Kina er blevet interesseret i soft power. Og diplomatiet har i sandhed meget at lære endnu.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.