Liu Xiaobo og Nobel: Hvem er han?

Skriv en kommentar
Politik

kina liu xiaobo nobel privatfoto.JPG

Det var i midten af 1980erne, at Liu Xiaobo for alvor blev kendt blandt akademikere og journalister. Han holdt forelæsninger på Beijing Normal University, der sprudlede af både litterær kritik og skarpe skud mod centralregeringen.

I slutningen af 80erne rejste han rundt til Hawaii, Norge og New York. Han tog tilbage til Kina i foråret 1989, da han under sit ophold på Columbia University hørte om studenternes protester hjemme i Beijing. Han deltog i demonstrationerne, og blev bagefter idømt to års fængsel.

I 1996 opfordrede han regeringen til at løslade de fanger, der stadig var fængslede for urolighederne på Tiananmen. Han blev dømt til tre år i arbejdslejr.

Den nu 54-årige professor er en af Kinas mest fremtrædende forfattere og poeter. Derfor håbede hans tilhængere også, at Liu Xiaobo ville være sikret mod repressalier, da han i december 2008 var medforfatter til Charter 08. Det var han ikke.

Han blev anholdt den samme måned. Først et år senere blev han stillet for en dommer og idømt 11 års fængsel for at opfordre til »omvæltning« af staten. Den hårdeste straf som nogen er blevet idømt i næsten to årtier efter denne paragraf.

Han nægter sig skyldig. Liu Xiaobo siger, at han blot har brugt ytret sig, som enhver kinesisk borger har ret til at gøre. Hans appel blev afvist af en domstol i Beijing den 11. februar. I dag sidder han i et fængsel i den nordlige Liaoning provins. Cellen er på 30 kvadratmeter, og han deler den med fem andre fanger.

Mere om Liu Xiaobo? Her er forslag til mere læsning:

Confession, Redemption and Death. Et virkelig godt essay om Liu Xiaobo skrevet af Geremie R. Barmé i 1990.

Udtalelse fra Liu Xiaobo under hans retssag i 2009.

Wikipedia om Liu Xiaobo.

To digte af Liu Xiaobo. Blandt andet om en lille rotte.

• Info om Liu Xiaobo på answers.com.

• Her nederst i artiklen på Berlingske skriver jeg om Liu Xiaobos hverdag i fængslet. Det bygger på interviews med hans hustru, og jeg skriver mere om det her på bloggen senere i denne uge.

:: Privatfoto af Liu Xiaobo taget kort før han blev anholdt. Fra hans hustru Liu Xia

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.