Kunst i Kina: Ai Weiwei og 100 millioner solsikkefrø på Tate Modern i London

kommentarer
Humor / Kultur

ai weiwei atelier.JPG

Det er ikke første gang, at Ai Weiwei har arbejdet med solsikkefrø. Ikke den rigtige slags, som kineserne bruger som en snack. Men sin egen slags lavet i keramik. Jeg tog billedet ovenover i hans atelier for et par år siden, hvor to af hans utallige kattekillinger rendte rundt og legede i bunken af en million håndmalede frø.

Dengang brugte han det som en visualisering af, hvor mange biler der var i Beijing.

Nu har den kinesiske kunstner lige åbnet sin udstilling i Turbinehallen på Tate Modern i London. Det ser imponerende ud. Hele gulvet er fyldt med 100 millioner solsikkefrø, der er lavet i porcelæn og håndmalet af 1.600 keramikere fra byen Jingdezhen.

Dem kan man gå rundt på eller sidde og lege i, som man kan se på dette billede i Guardians reportage fra åbningen i går, hvor en lille pige har taget skoene af og sidder i det tykke lag af grå frø.

Men hvad hvis man spiser et af frøene? Eller får lyst til at tage et med hjem? Som Ai Weiwei selv siger:

What if the temptation to put one of these lovingly made objects in your pocket becomes too great? Smiling, he said: “They might also want to eat one, and that would be a safety issue for the museum.” He added: “If I was in the audience I would definitely want to take a seed. But for the museum, it is a total work, and taking a seed would affect the work. Institutions have their own policies. But I know I would want to take a seed.”

A spokeswoman for the museum confirmed that they would be “encouraging people not to” depart with a souvenir. After the installation at Tate Modern is closed (it is on show from tomorrow until 2 May) the seeds, which weigh 150 tons, will be shipped back to Ai’s studio in Beijing, where he will think about using them for another project.

Guardian har også anmeldt værket og Adrian Searle er begejstret.

Jeg har i øvrigt skrevet om Ai Weiwei flere gange tidligere.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. kinablog siger

    Dan, vissevasse, 99 millioner fra eller til. Nej, seriøst, du har fuldstændig ret. Det gik åbenbart lidt for hurtigt, da jeg skulle skrive det. For det er bunken i hans atelier, hvor der er en million frø, som han fortalte mig dengang. Og ikke på Tate, hvor der rigtigt nok er 100 millioner.

    Tak for det. Jeg har rettet det i teksten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.