Liu Xiaobo og Nobel: Hvilken indflydelse får prisen?

Skriv en kommentar
Politik

Hvad kommer Nobels Fredspris til at betyde? For at besvare det spørgsmål, skal man se på, hvordan nyheden er blevet modtaget blandt de grupper, der har interesse i den – udlandet, partiledere, aktivister og så videre, som Jerome A. Cohen skriver i artiklen på US Asia Law Institute.

Jerome Cohen er en af de mest betydningsfulde sinologer, der begyndte sin karriere i Hong Kong i 1960erne, hvor han interviewede flygtninge fra Kina. Han har været rådgiver for amerikanske præsidenter og været juridisk konsulent for den kinesiske regering, hvor han har været med til at forme de juridiske reformer og landets lovgivning.

Læs hele artiklen. Men her her får du lige hans konklusion:

It is difficult to evaluate the impact of the Prize on the hundreds of millions of Chinese who, because of Party-government controls over the media and internet, never before heard of Liu and Charter ’08. Due to this week’s massive campaign to conceal news of the award from the public, probably most still remain uninformed. Moreover, the regime seems poised to turn a vice into a virtue by gradually releasing the news only after imposing its own interpretation, as much as possible, upon it. The Prize has already been called an “insult” that is the latest imperialist scheme to humiliate the Chinese people by repudiating their values and achievements.

It is easiest, to be sure, to see the impact of the Prize on the outside world. Political leaders and public opinion in all democratic countries overwhelmingly endorse the choice. Even Taiwan’s President Ma Ying-jeou, who has been pursuing an historic reconciliation between Taiwan and the People’s Republic, nevertheless requested Liu’s immediate release. An impressive international consensus supports the principle expressed by the Nobel committee’s chairman: “We have a responsibility to speak when others are unable to speak”.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.