Xi Jinping: Hvem er Kinas kommende præsident?

Skriv en kommentar
Politik

P200807161545023215273483.jpeg

Peng Liyuan er så nogenlunde Kinas svar på Birthe Kjær. Den 47-årige Peng er en af landets mest folkekære sangere, som især er populær blandt folk, der er lidt oppe i årene.

Der er dog en forskel mellem hende og Birthe Kjær. Peng er medlem af Kinas Befrielseshær og har rang af generalmajor. Derfor optræder hun ofte i uniform. For eksempel i populære sangprogrammer, hvor tilskuerne sidder omkring borde i et stort TV-studie og klapper i takt til sangerne på scenen. Her kan hun eksempelvis synge – som du kan se på Tudou – den sirup-søde og stille folkesang om det idylliske bjerg Yihan (沂蒙山小调), der er dækket af grønt græs og jordbær som der står i teksten.

Men nu er hun ved at blive kendt af en anden grund. Hun er på vej til at blive Kinas førstedame. Hendes mand bliver højst sandsynligt den næste præsident for Folkerepublikken Kina, der er verdens andenstørste økonomi og den mest folkerige nation på kloden.

Og lige så meget man ved om Peng Liyuan, lige så lidt ved man om hendes 57-årige mand Xi Jinping. Kort sagt – man ved intet om ham. Han har ingen politiske mærkesager. Man ved ikke, hvor han står ideologisk. Han er kort sagt lidt af et mysterie. For det er vejen frem, hvis man vil til tops i kinesisk politik. Hold lav profil. Vær kedelig. På den måde får man ingen fjender. Derfor tyder meget på, at Xi Jinping er lavet af samme politiske DNA som den nuværende og alt andet end karismatiske præsident Hu Jintao. De næste fire år bliver derfor efter alt at dømme mere af det samme, som vi har set under Hu.

Du kan læse hele mit portræt af Xi Jinping på Berlingske.

Her er lidt ekstra links.

• China Elections har en artikel, som han skrev om sine erfaringer som bonde i det nordlige Shaanxi. De har også samlet en række andre artikler, som han har skrevet. Det er på kinesisk.

• China Daily har hans polerede CV på engelsk. Og her er det på China Vitae.

• Skal vi – med valget af Xi Jinping, Liu Xiaobo‘s nobelpris, de vrede gamle kommunister, etc – forvente politiske reformer i Kina? Næppe. Ian Johnson skriver om det på New York Review of Books.

• Hvad har han lavet? Peter Ford skriver i Christian Science Monitor om Xi Jinping’s vej til magten.

• Xi Jinping holder lav profil, og han undgår at skabe fjender. Geoff Dyer i Financial Times.

• The Economist skriver om de udfordringer, som “Xi who must be obeyed” står over for.

:: Foto af den fodbold-glade Xi Jinping fra denne artikel på 人民网

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.