Leder i Folkets Dagblad: Hurtige politiske reformer i Kina? Nej, lyder svaret

Skriv en kommentar
Politik

639e2581d81ecad3f603a694.jpg_400x298.shkl.jpeg

Folkets Dagblad, der er talerør for Kinas Kommunistparti, har en leder på forsiden i dag, der er et svar på den senere tids kritik af det kinesiske system. Især på at de politiske reformer halter efter de økonomiske.

I lederen står der, at et lands politiske system bør være valgt af et »overvældende« flertal af et lands befolkning, og at det skal ses i lyset af det enkelte lands karakteristika, historiske og kulturelle baggrund. Og reformerne går helt efter planen og i det rette tempo. Det er »objektive« fakta, som der står.

Hvorfor kommer lederen nu? Avisen er som sagt talerør for kommunistpartiet, og historisk har den været brugt til at kommunikere partiets officelle holdninger. Den er bragt både på kinesisk og engelsk. Mange af artiklerne om Liu Xiaobo og angrebene på Norge er kun skrevet på engelsk. Altså først og fremmest henvendt et udenlandsk publikum. Men når lederen bliver offentliggjort på kinesisk, så er den selvsagt målrettet kineserne.

Derfor er det et svar til for eksempel de 23 gamle og indflydelsesrige kommunister, der krævede censuren afskaffet og ytringsfrihed til alle kinesere. Og alle andre med de samme tanker. For deres åbne brev kom på et tidspunkt, hvor der er debat om politiske reformer i Kina, og hvilken vej landet skal slå ind på i de kommende år. Altså efter 2012, hvor præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao skal træde og højst sandsynligt afløses af Xi Jinping.

Den debat blev åbnet af Wen Jiabao, da han i august holdt en tale i Shenzhen. Der er fare for, at Kinas økonomiske fremskridt bliver tabt, hvis de politiske reformer ikke følger med de økonomiske, lød budskabet. Som blev stort set ignoreret og censureret af massemedierne.

Forskellige fraktioner i partiet har også brugt Folkets Dagblad til at kommunikere deres holdninger. Og til personlige angreb. Derfor kan lederen også være et direkte angreb på Wen Jiabao.

Det er ikke første gang, at partiet forsvarer reformerne og afviser, at der nogensinde skulle komme vestligt demokrati i Kina. Men det er et signal om, at man ikke skal forvente store ændringer i de kommende år. Kursen er lagt. Og den er i høj grad en fordel for Kinas Kommunistparti, som der står i en af kommentarerne her på debatforaet Boxun.

Lederen kan læses her på Folkets Dagblad. Kinas Kommunistparti har et engelsk sammendrag af den her.

Vil du læse mere?

• AtlanticThe Winds of Chinese Political Reform

• BloombergPeople’s Daily Editorial Defends China’s Political Reform Pace

• Asia TimesXi’s rise shows democracy off the menu

• NPRMomentum Slows For Political Reform In China

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.