Liu Xiaobo og Nobels Fredspris: Hustru får ikke lov at rejse til Norge

Skriv en kommentar
Politik

liu xiaobo nobel kina privatfoto.JPG Hverken Liu Xiaobo, der fik Nobels Fredspris, eller hans hustru, Liu Xia, får lov til at rejse til Oslo den 10. december for at modtage prisen. Det skriver Liu Xia i et åbent brev, som hun offentliggjorde tirsdag.

Derimod opfordrer hun 100 af parrets venner og fremtrædende aktivister til at rejse til Norge. Hendes brev kommer, mens hun stadig sidder i husarrest, og mens myndighederne fortsætter med at slå ned på kritikere, som jeg skriver i dagens Berlingske.

»Som situationen er nu, så er der stort set ingen chance for, at Xiaobo eller jeg får lov til at modtage prisen. Men jeg er overbevist om, at han gerne vil have hans venner til at deltage i den historiske ceremoni,« skriver Liu Xia.

Liu Xia har tidligere sagt, at hun gerne ville til Oslo for at modtage prisen. Men at hun ikke regnede med, at myndighederne ville give hende lov. Det har hun nu opgivet, skriver hun i brevet. Derfor opfordrer hun de lidt over 100 kinesiske advokater, intellektuelle og dissidenter til at rejse til Oslo i december.

Jeg har ikke kunne få en kommentar fra Liu Xia i går. Myndighederne har tilsyneladende strammet hendes husarrest, siger advokaten Shang Baojun, der forsvarede Liu Xiaobos under retssagen i december sidste år. Hendes telefoner virker ikke, og hun har heller ikke skrevet på Twitter siden den 18. oktober. I det åbne brev skrev hun, at hun mens hun »stadig kan sende informationer ud« ville opfordre Liu Xiaobos venner til at rejse til Norge.

Advokaten Shang Baojun er en af de 100 personer, der bliver nævnt i brevet. Han siger til Berlingske, at han endnu ikke har taget stilling til, om han vil rejse til Norge.

Liu Xiaobos to brøde siger ifølge organisationen Information Centre for Human Rights and Democracy i Hong Kong, at de gerne vil rejse til Oslo for at modtage prisen på hans vegne. De vil forsøge at diskutere det i næste måned, hvis de får lov til at mødes med broren i fængslet. Men de siger også, at de er bange for, at myndighederne vil begynde at indskrænke deres frihed.

Flere af de 100 personer på listen har været i kontakt med myndighederne siden Liu Xiaobo fik Nobelprisen den 8. oktober. For eksempel aktivisten Feng Zhenghu, som politiet tilbageholdt i mandags. Ifølge organisationen China Human Rights Defenders har Feng været forsvundet lige siden.

Vil du læse mere? Her er et lille udpluk af artiklerne om hendes åbne brev.

• New York TimesWife of Nobel Laureate Invites Scores of Chinese Activists to Oslo

AFPNobel prize winner’s wife asks friends to collect prize

GuardianChinese Twitter user seized after supporting Liu Xiaobo

Voice of AmericaThree Questions: China and Nobel Winning Dissident

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.