Krigsgods og Kina: Jackie Chan og det nedbrændte palads

Skriv en kommentar
Kultur / Nationalisme

img120821730249_400x313.shkl.jpeg

Her for nylig tog jeg op til det nordvestlige Beijing for at gå rundt i Yuanming Yuan, der på dansk hedder Det Gamle Sommerpalads. Det skrev jeg om i sidste uge i Berlingske, og her får du en opdateret udgave af klummen.

Paladset er en af byens store turistattraktioner, der mest af alt minder om en fredelig park. Det var det nu ikke i 1860, hvor det heller ikke var kinesiske turister og familier, der gik rundt heroppe.

Det gjorde derimod 4.500 britiske soldater, der havde invaderet det store kompleks, hvor den kinesiske kejser boede. De ville have hævn. Det hele skulle brændes. Paladset var så stort, at det tog soldaterne to dage – den 18. og 19. oktober – at brænde de hundreder af pavilloner, biblioteker, gallerier, templer, kontorer og andre bygninger. Derfor er det kun ruinerne fra det mægtige palads, der står tilbage i dag.

Yuanming Yuan var hjemsted for hele fem kejsere, der foretrak de store og åbne haver frem for de høje mure omkring den Forbudte By. Sommerpaladset var også en arkitektonisk mærkværdighed i Kina, for det var designet af to jesuitiske præster, og det lignede et europæisk slot.

Briterne nøjedes ikke blot med at brænde det. De plyndrede det også sammen med franske soldater, der var kommet til Beijing få dage før. De ribbede det for enorme mængder af porcelæn, silker, ure, jader, statuer, guld, pelse og dyre gave fra regeringer i Europa.
Hvorfor? Omverdenen havde uden held forsøgt at få Kina til at åbne sig, så man kunne få adgang til det enorme marked. Kejseren nægtede. Der blev krig.

Derfor er Yuanming Yuan ikke blot en nydelig park med ruiner. Det er også et af nationens største komplekser. Det er en 3,5 kvadratkilometer stor skamplet på Kinas historie. Et symbol på, hvordan Vesten udnyttede og ydmygede Kina.

Derfor vækker Yuanming Yuan stadig stærke følelser. Blandt andet når de stjålne genstande dukker op på auktioner, som det skete i Paris sidste år. Så myndighederne har fået bred opbakning til kravet om, at de 1,5 millioner stjålne stykker krigsgods skal tilbage til Kina. Det krav kom de med for et par uger siden. Det blev bakket op af en underskriftsindsamling med skuespilleren Jackie Chan i spidsen.

Spørgsmålet er, om Kina vil komme over sit nationale kompleks. For Kinas Kommunistparti bruger den 150 år gamle episode som et politisk redskab og et symbol på, hvordan Vesten undertrykte Kina. Derfor hører man sjældent om, hvordan almindelige kinesere også var med til at plyndre paladset bagefter. Historien bliver til propaganda. Og det er en skam. For den rummer utallige eksempler på Vestens dårlige opførsel dengang, men ikke når den bliver fortalt i sort-hvid og uden nuancer.

Kravet om at få leveret genstandene tilbage er da også mest henvendt til et kinesisk publikum, siger to eksperter og historikere nu til nyhedsbureauet AFP. Den ene er John Wong og den anden Bernard Brizay:

“As Western institutions and individuals are unlikely to respond, this call obviously targets domestic consumption, which the Chinese leaders hope will galvanise the nation,” said John Wong, history professor at the University of Sydney.

“Every month in London, Hong Kong, Paris or New York, items from the Yuanmingyuan are sold. And when people know that they come from the Yuanmingyuan, prices increase,” Brizay said.
The expert added that the world’s top museums would never respond to Beijing’s call, noting: “Items that are in museums will never be returned to China.”

Vil læse mere om Beijings historie? Her er to bøger, som jeg kan anbefale.

• Lillian M. Li et. alBeijing – From Imperial Capital to Olympic City

• Jasper BeckerCity of Heavenly Tranquility

:: Foto fra Tieba

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.