Protest: Ai Weiwei i husarrest

Skriv en kommentar
Kultur

Ai Weiwei kina china.JPG

Fredag eftermiddag blev Ai Weiwei sat i husarrest, som jeg skrev på Berlingske.dk. Til lørdagsavisen havde jeg et lidt længere interview med ham, som du kan læse her nedenunder.

• Du kan læse, hvad jeg tidligere har skrevet om Ai Weiwei her på Kinablog.

Det var lidt over middag, da Ai Weiwei i går fik besøg af politiet.

»Jeg er i husarrest nu, og der er politi udenfor,« siger Ai Weiwei over telefonen fra sit atelier og bolig, der ligger i den Nord-vestlige del af Beijing. De civilklædte og uniformerede betjente står og bevogter gaden foran huset.

Den 53-årige kunstner er for nyligt vendt hjem fra London, hvor han indviede sin store udstilling i Turbinehallen på Tate Modern. Det var også Ai, der lavede afløseren for Den Lille Havfrue, da han hun var på besøg hos Verdensudstillingen i Shanghai.

Ai Weiwei er ikke alene en af Kinas mest fremtrædende kunstnere, han er også en af de skarpeste kritikere af regeringen i Beijing. Og nu er de måske begyndt at slå tilbage.

Ai Weiwei har et andet atelier i Shanghai, som han selv har tegnet. Her ville han undervise i arkitektur, og stedet skulle også være begyndelsen til et nyt kunstdistrikt og kulturområde i byen.
Men tidligere på ugen gav de lokale myndigheder besked om, at han skulle rage den fem millioner kroner dyre bygning ned. Den er ulovligt opført, og Ai Weiwei har ikke fået de rigtige tilladelser, lød beskeden.

Det benægter Ai. Det hele er foregået efter loven, og han har samarbejdet med myndighederne, der også havde givet lidt over et par håndfulde andre kunstnere tilladelse til at bygge i området.
Det er derimod politisk gengæld, siger Ai Weiwei. De lokale myndigheder har ikke kunne give ham en ordentlig forklaring, men har tværtimod undskyldt over for ham. Derfor kunne det tyde på, at ordren kommer helt fra Beijing.

Det eneste Ai Weiwei kunne gøre var, at invitere til en happening på søndag i Shanghai, hvor flere tusinder ville have dukket op. Og det er måske størrelsen på arrangementet, som har bekymret de kinesiske myndigheder, der altid er angste for store forsamlinger. En angst der ikke er blevet mindre efter Liu Xiaobo fik Nobels Fredspris.

Beijing er begyndt på en kampagne, hvor politi og sikkerhedsvæsen slår ned på enhver form for social uro og protester. Politiet over hele Kina har forfulgt, chikaneret og arresteret advokater, aktivister og religiøse ledere i de seneste uger. Endda i et omfang, der er større end før de Olympiske Lege i 2008, viser en rapport fra sidste uge, der er lavet af organisationen Human Rights in China.

Torsdag aften besøgte politiet så Ai Weiwei i hans hjem i Beijing. De ville have ham til at opgive seancen.

»De sagde, at jeg ikke skulle gennemføre det, for det var blevet for stort,« siger Ai Weiwei. Han fortalte dem, at han hverken ville eller kunne aflyse begivenheden.

»Så foreslog de, at jeg skulle sige, at jeg var i husarrest. Det er jo latterligt, sagde jeg, og jeg vil heller ikke lyve over for offentligheden,« siger Ai Weiwei over telefonen.

Fredag eftermiddag kom politiet tilbage og sagde, at han var under husarrest.

»De forklarede, at de havde fået en ordre. De var meget høflige og ret flove over situationen,« siger Ai Weiwei og fortsætter:

»Det er en af tragedierne ved vores land, at politiet skal behandle alt ting. Det er som at bruge en økse til madlavning, blot fordi du ikke har andre redskaber i køkkenet« siger Ai Weiwei, der håber, at husarresten bliver ophævet søndag.

:: Privatfoto som jeg tog i hans gårdhave ved hans atelier og bolig

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.