Mælkeskandalen i Kina: Kinesisk far skal i fængsel for at hjælpe ofrene

Skriv en kommentar
Fødevarer / Hverdag

62f54201e36cb1a609fa9331_200x282.shkl.jpg Hans femårige søn blev syg af at drikke giftigt mælkepulver. Derfor lavede Zhao Lianhai en hjemmeside, der advarede andre forældre mod pulveret. Nu er den 38-årige far blevet idømt to et halvt års fængsel.

»Det er en uventet og voldsom dom,« siger hans advokat Li Fangping, som jeg skriver i dagens Berlingske.

»Han har ikke begået nogen forbrydelse, men blot gjort det som enhver ville gøre for at beskytte sine rettigheder,« siger Li Fangping, som er en af Kinas mest anerkendte advokater, der ofte tager politisk følsomme sager. Blandt andet har han forsvaret den fængslede Hu Jia, som i 2008 var en af favoritterne til Nobels Fredspris.

Zhao Lianhais søn blev syg under mælkeskandalen i 2008. Seks børn døde og 300.000 kom på hospitalet efter at have drukket mælkepulver, der var forgiftet med melamin.

• Du kan læse, hvad jeg tidligere har skrevet om mælkeskandalen her på Kinablog.

Sagen blev hurtigt censureret i de kinesiske medier, og Zhao Lianhai lavede derfor en hjemmeside, der skulle informere andre om sagen. Siden blev hurtigt et samlingssted for forældre fra hele Kina, der var rasende på mejerier og myndigheder.

Zhao ville have større åbenhed om sagen, og han forsøgte også at organisere forældrene til en fælles retssag.

»Jeg vil bare gerne hjælpe ofrene,« sagde Zhao Lianhai i et interview med Berlingske i 2008.

Det mislykkedes. Zhao blev anholdt i november 2009.

I går faldt dommen så. Zhao Lianhais mor, søster og hustru sad i retssalen og begyndte at græde, da den blev afsagt i går i Beijing.

»Dommen viser, hvor fast besluttede myndighederne er på at sætte en stopper for ofrene for mælkeskandalen,« siger Li Fangping.

Der er bred enighed blandt iagttagere om, at myndighederne siden 2008 har været stadig mindre tolerante over for kritikere. Men på grund af Nobels Fredspris, der i begyndelsen af oktober blev tildelt Liu Xiaobo, har myndigheder i stigende grad chikaneret, forfulgt og anholdt kritikere. Liu Xiaobos hustru sidder stadig i husarrest, og Li Fangping er selv en af de personer, der er under konstant overvågning af politiet.

Zhao Lianhai har forlangt at få dommen appelleret, og han er nu gået i sultestrejke.

Kort om mælkeskandalen

• Det er den største fødevareskandale i Kinas historie. I 2008 døde seks børn og 300.000 kom på hospitalet.

• Børnene havde drukket mælkepulver, der var forurenet med melamin. Det er stof, der normalt bruges til fremstilling af for eksempel plastic og gødning.

• Mælkebønder havde puttet melamin i mælken. Dermed kan man fortynde mælk uden at det kan spores ved at måle indholdet af proteiner.

• Lokale myndigheder havde dækket over skandalen i længere tid for ikke at give Kina dårlig reklame under de Olympiske Lege i august 2008.

• Omkring 20 personer fra mejerisektoren har fået fængselsstraffe og tre er blevet henrettet. Men forældrene har aldrig fået lov til at anlægge retssager.

• Myndigheder, politi, retsvæsen og medier forsøger i dag at mørklægge sagen om det forurenede mælkepulver.

• Forbrugerne har stadig meget lidt tillid til myndighedernes fødevarekontrol og de kinesiske mejerier. Så sent som i juli blev der på et mejeri i Qinghai provinsen fundet 64 ton mælkepulver, der var forurenet med melamin.

:: Jeg elsker mælk, står der på billedet ovenover, der er fra denne side

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.