Ingen humor: Kinesisk politi anholder kvinde for kommentar på Twitter

Skriv en kommentar
Internettet / Medier

cheng_200x205.shkl.jpg Det er ikke kun i England, at man kan komme i fængsel for at twitte. Her i Kina er myndighederne heller ikke ligefrem tynget af humoristisk sans, når det kommer til sarkastiske kommentarer på mikroblogs. Men Poul J. Chambers vil nok ikke bytte med Cheng Jianping.

Den 46-årige Cheng Jianping (程建萍) – der på Twitter hedder wangyi09 – kopierede i sidste måned en kommentar om, at de kinesiske nationalister skulle angribe den japanske pavillon på Expo 2010 i Shanghai. Kommentaren, der oprindeligt var skrevet af Hua Chunhui (华春辉), var ment som en hånlig kommentar til de anti-japanske demonstrationer, der var flere steder i Kina på det tidspunkt.

Men det er nok mest af alt en dårlig undskyldning, som myndighederne bruge til at skubbe en kritiker af vejen. For man kan sagtens finde langt mere hårdtslående kommentarer om for eksempel Japan, Kina og nationalisme derude på internettet i de aktive kinesiske BBSer.

Hendes forlovede, Hua Chunhui, siger til blandt andre AP, at hendes arrest ikke handler om kommentaren. For hvem er det, at der bruger Twitter i Kina? Det er i høj grad aktivister og andre folk, der ved, hvordan man bruger teknologiske kneb som proxy-servere og VPN for at slippe uden om Den Store Firewall.

Parret er da også aktivister, siger Hua. De skulle i øvrigt giftes samme dag, som politiet anholdt hende på et hostel i Henan provinsen. Nu har hun så fået et år i arbejdslejr. Det kinesiske politi kan idømme straf på op til fire års arbejdslejr uden, at de anholdte skal stilles for en dommer.

Vil du læse mere? Her er nogle links:

• Global VoicesActivist sentenced to 1 year labour re-education for political satire

• New York TimesChinese Woman Imprisoned for Twitter Message

• APChinese woman sent to labor camp for retweeting

• Amnesty InternationalChinese woman sentenced to a year in labour camp over tweet

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.