Portrætter overalt i Nordkorea: Kim på væggen

Skriv en kommentar
Diverse

188755_400x356.shkl.jpg

Der skal hænge to portrætter på væggene i alle hjem i Nordkorea. Der må ikke hænge andre billeder, malerier eller ting på den samme væg. Ikke engang af ens egen familie.

Portrætterne skal gøres rene hver dag. Derfor har mange familier en lille æske med en kost og en hvid klud, som kun må bruges til at gøre portrætterne rene med.

Men hvad sker der, hvis en familie ikke får støvet portrættet af? Eller endnu værre: Hvis glasset eller rammen er gået itu?

Det kan du læse i min artikel i Berlingske fra i går.

For Nordkorea er portrætternes land. De hænger overalt – portrætterne af Nordkoreas grundlægger, Kim Il-sung, og hans søn, Kim Jong-il, der også er landets nuværende leder.

Her vil jeg blot hurtigt anbefale de to bøger, som jeg nævner og bruger i artiklen. Hvis du er interesseret i at få et indblik i nordkoreanernes hverdag, så er det dem, du skal læse.

Den første er skrevet af Andrei Lankov, som er en af de fremmeste eksperter om Korea. Bogen er fra 2007 og hedder “North of the Dmz: Essays on Daily Life in North Korea.” Du kan finde den her på Amazon.

Den anden er skrevet af Barbara Demick. Hun er tidligere korrespondent for Los Angeles Times i Seoul, og har nu base i Beijing. Bogen er fra 2009. Den hedder “Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea” og den er her på Amazon.

Hendes bog er et fremragende stykke fortællende journalistik, der bygger på seks års arbejde og interviews med nordkoreanske afhoppere. Det er intet mindre end en page turner som jeg varmt anbefaler.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.