Kinesisk nytår: Tykke babyer og fed fisk

Skriv en kommentar
Hverdag / Kultur

Kina nytaar fyrvaerkeri gade

Godt nytår. Igen. Men denne gang af den kinesiske slags. Hvilket også er en ganske øredøvende en af slagsen, for som man kan se på billedet her ovenover, så skal der i den grad fyrværkeri til. Det foregår over en hel uge, men højdepunktet er i aften og nat.

Her i Beijing bliver krudtet solgt fra midlertidige telte som denne på billedet ovenover. Det meste af det er noget som siger bang, for de høje drøn skræmmer de onde ånder væk.

En anden af de mange traditioner kan jeg se, når jeg åbner døren til min lejlighed her i Beijing. Jeg kigger lige ind i hovederne på to tykke babyer og en fed fisk.

En anden tradition er nemlig, at man hænger papirklip, billeder og skriftruller op ved indgangen til sit hjem. Det har mine kinesiske naboer også gjort.

På døren til den ene lejlighed hænger et sæt nianhua (年画). Nytårsbilleder, som der er billeder af her på Google. Af fisken og de to babyer, der ønsker mig held, lykke og glæde i det nye år. En tradition, som efter sigende kan spores tilbage til før Qin dynastiet i 207 f. kr, hvor man hængte »dørguder« op ved indgangene, så de kunne verfe onde ånder af vejen og hjælpe gode tider inden døre.

Hos den anden nabo hænger der tre chunlian (春联), nyåtårs-skriftruller, som du kan se billeder af på Google, to på hver sin side af døren og en ovenover. De er røde og med gul kalligrafi. Det er beskeder med ønsker og håb om det nye år, og der kan stå alle mulige positive sætninger og små digte. De handler ofte om at blive rige, men hele den kulturelle kontekst er noget besværlig at få med i en oversættelse til dansk. Det kan for eksempel være, at »velfærdens gud følge os i årevis, unge grise kommer til vor dør.« Eller at »10.000 familier griner, familier omkring de fire have fejrer det nye år.« Eller endelig at »Bjergene, vand og vind står klare, folk nyder lang levetid og jorden giver god høst.« Hvis du er mere interesseret i dem, så check Baidu Tieba og Baidu Baike.

Den får altså hele armen til nytåret. Det er årets største og vigtigste højtid, og hele Kina går stort set i stå under det månedlange nytår. Her sker intet. Tempoet begyndte så småt at dale i begyndelsen af januar, det har det gjort siden, for ofte er nytåret den eneste tid på året, hvor kineserne rejser tilbage til deres familier og hjembyer. Det er helt normalt, at man bor, arbejder eller studerer hundreder eller tusinder af kilometer borte.

Det sætter pres på veje, busser, toge og fly. Og tallene er enorme. Ifølge en officiel statistik vil der blive foretaget 2,8 milliarder rejser i den 40 dage lange højsæson.

Det vigtigste transportmiddel over de lange distancer er togene. Jernbaneministeriet opgør ikke tallene på samme måde i rejser men derimod i personer. Og her vil 230 millioner kinesere tage med togene, hvor det ikke er unormalt med rejser på både 20, 30 eller 40 timer.

Hvis man altså kan få billet. Der er et begrænset antal pladser, og derfor er der hvert år problemer med falske billetter og sortbørshajer. Samtidig er billetsystemet tåbeligt. Billetterne bliver nemlig kun sat til salg få dage før afrejsedagen.

Det betyder, at folk for eksempel her i Beijing har stået i kø på banegårdene i helt op til ti timer. Også om natten. Hvor temperaturne har været nede omkring -13 grader.

Endnu værre gik det dog for en mand i Zhejiang provinsen. Chen Weiwei havde stået i kø i 14 timer. Men da salget åbnede skar folk sig ind foran ham og købte de få billetter, der var til rådighed. Chen blev så rasende, at han smed tøjet i protest og overfusede billetsælgeren. Fotos af det hele endte på internettet, hvor han er blevet en helt for at protestere mod jernbanemonopolet og det tåbelige system. Chinasmack har oversat kommentarer om Chen på denne side, hvor der også er… fotos af den halvnøgne Chen Weiwei.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.