Hvid storm: Kinesisk ministerium laver sæbeopera

Skriv en kommentar
Kultur / Medier

Laegerne kina tv serie

»Lægerne« (医者仁心) er blevet en succes og en af de mere omdiskuterede tv-serier i Kina lige nu. Men hvem står bag den populære serie?

Den kinesiske »Lægerne« ligner mange andre sæbeoperaer, der foregår på et hospital. Ved første øjekast er der ikke meget usædvanligt ved den. Det er der derimod ved folkene bag. Det er nemlig det kinesiske Sundhedsministerium.

Hvorfor er ministeriet så gået ind i filmbranchen? Jo, det er for at give hospitaler og læger et bedre ry og for at promovere regeringens sundhedsreformer over for borgerne.

Og det virker. »Lægerne« er på kort tid blevet en af de mere populære serier på TV og på internettet, hvor man kan se alle afsnit gratis, og serien har skabt en »hvid storm«, der er en hentydning til lægernes kitler.

Seriens hovedperson er kirurgen Zhong Lixing, men den handler dog ikke om ham som person. Eller om de andre læger og sygeplejersker. Derimod handler den om de problemer, som de står med i hverdagen. Om etiske valg, stridigheder med andre læger, om fattige patienter og grådige medicinalvirksomheder.

• Læs ogsåSundhedsreform i Kina: Grådige hospitaler og resistente bakterier

Det kinesiske sundhedsvæsen har et uhyre dårligt rygte blandt kineserne. Hospitalerne har selv ansvaret for deres budgetter, og lægerne er kendte for at udskrive regninger på dyr og unødvendig medicin til raske folk, som de også sender gennem undersøgelser og tests, som de ikke behøver.

Et af de mest groteske eksempler er fra oktober sidste år, som jeg også skrev om her på bloggen. En 22-årig kvinde skal have en abort, og hun ligger på operationsbordet, da lægen siger, at han vil foretage yderlige tre operationer. Der selvfølgelig koster penge. Hun nægter. Lægen vil dog ikke fortsætte, før hun accepterer. Først efter tre timer, da hendes kæreste ringer til politiet, får hun lov til at forlade operationsstuen.

Mange hospitaler, klinikker og læger har også indgået aftaler med medicinalvirksomheder og andre firmer. For eksempel producenter af mælkepulver. Det er helt normalt, at sygeplejerskerne straks efter fødslen begynder at promovere det ene eller andet mærke af mælkepulver over forældrene, og fortæller dem, at det er skadeligt at give børn modermælk.

• Læs ogsåSkønhedsoperationer populære i Kina: »Jeg ville aldrig gøre det igen«

Det offentlige giver tilskud til basale behandlinger og medicin, men det meste er brugerbetalt og baseret på forsikringer. De er dyre. Derfor står nu omkring 300 millioner af de fattigste kinesere uden en sygeforsikring, viser tal fra Verdensbanken.

Derfor er der hårdt brug for sundhedsreformen. Som sæbeoperaen skal være med til at sælge. Den handler dog ikke kun om image. Serien skal fremme borgernes forståelse for lægernes arbejde. Og ikke mindst skal den også motivere de ansatte i sundhedssektoren, som sundhedsminister Chen Zhu er citeret for at sige på ministeriets hjemmeside.

»Serien skal skabe opbakning i sundhedssektoren omkring reformerne. Og vi skal fremme og udvikle den professionelle moral og medfølelse.«

Ministeriet er så tilfreds med debatten og populariteten, at Xu Meng, der er seriens manuskriptforfatter, for et par uger siden kunne fortælle på Sina, at hun er gået i gang med at skrive på en ny sæson.

Kort om sygehusvæsnet, læger og sundhedsreformerne:

• Det kinesiske sygehusvæsen var relativt velfungerende indtil reformerne i især 1990erne. Men her fik hospitalerne selv ansvaret for budgetterne, og samtidig lukkede mange af de små klinikker i landområderne.

• I 2009 offentliggjorde den kinesiske regering en tre-årig sundhedsreform, som der blev sat 850 milliarder yuan af til. Det er lidt over 700 milliarder kroner.

• En del af sundhedsreformen går ud på, at der skal være en læge i
hver af de næsten 700.000 landsbyer. Og at der skal bygges tusinder af nye hospitaler og klinikker, samt at medicin skal være billigere.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.