Menneskerettigheder i Kina: Politi tæsker blind advokat og hans hustru

Skriv en kommentar
Internettet / Medier / Politik
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Z2YB2EjRZso&feature=player_embedded]

Chen Guangcheng (陈光诚) er en af de mest kendte aktivister i Kina. I 2006 kom han på det amerikanske Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden. Den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton tog også hans sag op med præsident Hu Jintao, da han for nogle uger siden var på besøg i Washington.

• Læs ogsåTre korte analyser: Hvordan går det med menneskerettighederne i Kina?

Den blinde Chen Guangcheng er en selvlært advokat, der hjalp bønder i de utallige sager rundt om i Kina, hvor myndigheder konfiskerer landbrugsjord for at gøre plads til for eksempel fabrikker og huse, som er mere lukrative for de lokale regeringer. Især fordi bønderne sjældent for ordentlig kompensation. Han har også hjulpet kvinder i sager om tvangsabort og -sterilisering.

• Læs ogsåalle artikler på Kinablog om menneskerettigheder

Det arbejde kostede ham i 2006 fire års fængsel. Her for nogle måneder siden blev han så løsladt, men myndighederne satte ham straks i husarrest. Det lykkedes dog at få smuglet en video ud af landsbyen, hvor Chen bor. Her fortæller han om, hvordan han selv, hustruen Yuan Weijing og deres børn er under konstant overvågning.

Nu siger en anonym kilde til gruppen China Human Rights Defenders, at Chen og hustruen fik tæsk, da sikkerhedsfolkene opdagede, at videoen var blevet offentliggjort i sidste uge. Parret fik så mange bank, at de efter sigende ikke kunne stå ud af sengen. De har heller ikke fået lov til at tage på hospitalet.

Her nedenunder er der links til artikler og udtalelser om sagen:

Human Rights in ChinaHRIC Urges International Attention to Blind Lawyer Chen Guangcheng’s Situation

GuardianFears Chinese lawyer beaten over house arrest video

China Digital TimesBreaking the Blockage: Face to Face with Chen Guangcheng

AFPVideo of blind activist surfaces in China

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.