Ingen Jasminrevolution i Kina: »Det lykkedes ikke«

Skriv en kommentar
Internettet / Politik

Demonstration protest kina beijing egypten 2011

For nogle dage siden dukkede der en besked op på kinesiske hjemmesider og på Twitter. Den opfordrede til demonstrationer i Kina, og det var med dem i Mellemøsten som forbillede.

De skulle begynde i går søndag klokken 14.00. Men myndighederne havde forberedt sig. I Beijing mødes demonstranterne foran et indkøbscenter på Wangfujing, der er den største gågade i Kinas hovedstad. Det er svært at sige, hvor mange der egentlig dukker op. De mange journalister og det massive opbud af betjente får hundreder af folk til at stimle sammen, men de fleste tilskuere gisner om, at der nok er berømtheder i området. De få, der er kommet for at være med i den kinesiske »Jasmin Revolution,« er forsigtige og gemmer sig i mængden.

»Det lykkedes ikke,« hvisker en mand, der lister hen og stiller sig ved siden af mig. Der er for få demonstranter. Og der er for meget politi, som ikke tager nogen chancer.

»Men det skal nok lykkes. Måske skal vi se ti år ud i fremtiden, men det kommer,« siger han.
De mange busfulde af betjente begynder at sprede folk.

»Zou, zou, zou!,« råber de. Videre. Gå. Folk spreder sig.

Den lille demonstration i Beijing er forbi. Det er den også i de 12 andre byer. Og dermed er protesterne langt mindre end i Mellemøsten. I omfang. Men måske ikke i betydning.

»Der er virkelig mange protester i Kina, men de drejer sig normalt om enkeltsager. Det her er
virkelig en symbolsk udfordring til myndighederne, som vi skal langt tilbage for at finde tilsvarende af,« siger Nicholas Bequelin, der er senior researcher for Human Rights Watch i Asien.

Demonstrationerne viser ikke, hvorvidt kineserne kan vælte regeringen eller ej. De viser, at Kina ikke er isoleret fra globale begivenheder. De viser også, hvordan kineserne på samme måde som i Mellemøsten kan bruge ny teknologi til at udtrykke deres håb og frustrationer. Samtidig viser myndighedernes reaktion også, at de ser alvorligt på situationen.

»Når regeringen anser det her for betydeligt, så må vi andre også gøre det,« siger Nicholas Bequelin. Men han vil være forsigtig med at opfordre folk til lignende demonstrationer. For myndighederne slår hårdt ned. Også mere end tidligere.

Blot de seneste dage er op mod 40 personer blevet afhørt, forhørt eller taget i forvaring, oplyser Wang Songlian fra netværket Chinese Human Rights Defenders.

Det sker blandt andet, fordi Kinas Kommunistparti om få uger holder to af sine årlige politiske topmøder i Beijing.

»Aktivister bliver forulempet hvert år inden de to møder, men denne gang sker det på grund af situationen i Mellemøsten,« siger Wang Songlian.

For som journalisten og bloggeren 连岳 @lianyue skrev på Twitter:

这次我党是真怕了twitter和facebook了。

Denne gang er mit (Kinas Kommunist-) parti virkelig bange for Twitter og Facebook

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.