Journalistik i Kina: Strammere krav til udenlandske journalister

Skriv en kommentar
Journalistik

IMG 5523 300x213 shkl Det er ikke farligt at være korrespondent i Kina. Det er et sikkert land at arbejde i. Men det er begyndt at gå i den forkerte retning, som man kan se på politiets opførsel i weekenden, hvor de blandt andet sparkede en udenlandsk journalist i hovedet.

Samtidig lader det til, at regeringen er ved at ændre på de regler og friheder, som korrespondenter har arbejdet under siden De Olympiske Lege i 2008.

For to uger siden forsøgte ukendte bagmænd at organisere demonstrationer – med de mellemøstlige protester som forbillede – i lidt over en håndfuld kinesiske byer. Folk skulle mødes søndag klokken 14 på bestemte steder i byerne. Det lykkedes ikke. Der var kun få fremmødte, som jeg skrev om dengang.

Forventningerne var nu også lave. Det var de også i søndags, hvor bagmændene opfordrede til “gåture” på et bestemt tidspunkt i Beijing. Altså en slags gående protest.

Politiet havde forberedt sig. Også i de 22 andre byer, hvor der skulle have været protester. Tusinder af uniformerede og civilklædte politifolk var mødt op i især Beijing og Shanghai, og de sørgede effektivt for at kvæle enhver optakt til forsamling og protest. Cirka en håndfuld kinesere blev anholdt i de to byer.

Det var en massiv magtdemonstration, hvor myndighederne for alvor ville vise, at de har nul tolerance over for den slags protester. Og den markante forskel – i forhold til mit eget ydmyge arbejde som korrespondent – var myndighedernes opførsel over for de udenlandske journalister.

Normalt optræder politi, soldater og sikkerhedsfolk sig professionelt, når de tilbageholder korrespondenter. Hvilket er normalt. Det sker jævnligt. Men i søndags blev en håndfuld journalister anholdt. En blev tæsket og sparket i hovedet. Og myndighederne opfandt nye procedurer, der skal forhindre os i at gøre vores arbejde og at dække Kina.

Se dette referat fra Foreign Correspondents Club of China:

The following is a preliminary list of confirmed incidents:

Assault: One journalist severely beaten, two more physically injured.

Manhandling: Reporters from six organizations.

Destruction of reporting material/confiscation of equipment: Five organizations

Detentions: Nine organizations, with detentions ranging from 30 minutes to over four hours.

The FCCC has been analyzing the most severe cases of manhandling and assault in Beijing, and some patterns have emerged. The tactics appeared to be well orchestrated. In several cases small groups of thugs suddenly appeared and grabbed journalists holding cameras. Several of those journalists were dragged out of sight and brought into shops or alleys where the thugs tried to take their equipment.

Some journalists were told Wangfujing and several other areas in Beijing, including Xidan, Tiananmen, and Beijing Station, are considered “special zones” and journalists who wish to report in these areas must apply in advance. The Wangfujing Management and Construction Office told one journalist it takes three days to process official application letters, and journalists must promise to submit a copy of the finished story after it is released. The Wangfujing Management and Construction Office senior officer is Xie Qingdong (Tel: 6537 4688, Mb: 1350 112 8067).

In Shanghai the Entry-Exit bureau called in some reporting organizations today and asked them to sign a pledge stating they would not film or photograph in the “no reporting” zone outside of the Peace Cinema, the site of the Shanghai “Jasmine” gatherings. They were told if they persisted in reporting, they would be dealt with according to the law.

Og hvad er Kinas officielle reaktion så? At man fordømmer de grove metoder, og undskylder at enkelte civilklædte betjente overreagerede? Nej. Jiang Yu, der er talsmand for udenrigsministeriet, sagde på en pressekonference, der sluttede for få timer siden, at politiet opførte sig korrekt, og at de gav “fornuftig vejledning” til journalisterne. Hvilket altså er en ny vending for at sparke folk i hovedet.

Samtidig opfordrede Jiang Yu til, at de vestlige medier “samarbejder” med myndighederne. (Opdateret 02-03-2011: Tom Lassater fra McClatchy Newspapers optog pressekonferencen, og du kan lytte til den her på hans blog.)

Men – proportioner – lad mig så samtidig minde om, at det stadig er langt farligere, at være kinesisk journalist. Her risikerer man repressalier fra både myndigheder og mere eller mindre mafia-lignende grupper, hvis man arbejder med følsomme emner. Læs for eksempel David Bandurski’s glimrende bog om undersøgende journalistik i Kina.

Kina er stadig et land, hvor det sammenlignet med andre steder for det meste er sikkert at arbejde for udenlandske reportere. Når det er sagt, så er de seneste hændelser stadig et alvorligt indgreb og en indskrænkning i udenlandske mediers dækning af Kina. Det er det seneste eksempel på, hvordan forfatningen og landets love betyder stadigt mindre for myndighederne og regeringen, som jeg har skrevet om her på Kinablog.

Som Bill Bishop skrev på Twitter om overfaldet på journalisten fra Bloomberg:

not sure beating up journo from world’s largest/most influential financial news service good for investor confidence, soft power

Hvis du vil se mere fra pressekonferencen i det kinesiske udenrigsministerium, så besøg Tom Lasseter på Twitter og klik lidt ned på siden. Her han oversat en lang række spørgsmål og svar fra tirsdagens konference.

Og hvis du vil læse mere om journalistik og Kina, så læs Huffington Post, hvor jeg forleden blev interviewet af Jeffrey Wasserstrom.

Hvad skriver de andre? Her er links:

Guardian – Major show of force: China’s jasmine revolution: police but no protesters line streets of Beijing

Time – Washing Away a Call to Protest in Beijing

VOAUS Ambassador Decries Chinese Abuse of Journalists

New York Times – Well-Oiled Security Apparatus in China Stifles Calls for Change

AFP – US voices concern to China over media crackdown

AP – China rolls back press freedoms amid protest calls

CNN – China rejects U.S. criticism of journalist harassment

Se også dette indslag fra CNN, hvor man kan se civilklædte betjente, der forsøger at forhindre kameraholdet og journalisten i filme i søndags. Det er dog ikke lige så ynkeligt, som da betjente brugte en paraply som censur i 2008.

:: Foto fra den første protest i Beijing for et par uger siden

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.