Fødevarer i Kina: Pesticider, selvlysende kød, madolie fra afløb og andre skandaler

Skriv en kommentar
Dagligvarer / Fødevarer

201103151302824283072277794589 500x301 shkl

Der har været usædvanligt mange fødevareskandaler her i Kina i de seneste måneder. Du kan læse om baggrunden for de mange skandaler i denne artikel. Her er en liste med nogle af de værste eksempler:

April
Selvlysende »Avatar-kød«
En forbruger i Shanghai køber svinekød, der viser sig at være selvlysende i mørke. Det afgiver en klar og blå farve, som får kineserne på internettet til at døbe det »Avatar-kød.« Sundhedsmyndighederne i Shanghai siger, at kødet er blevet forurenet med en selvlysende bakterie, og at det er ufarligt at spise.

Giftige bønnespirer
Politiet i den nordøstlige by Shenyang konfiskerer 40 ton bønnespirer. De er blandt andet blevet behandlet med antibiotika, natriumnitrit og urinstof, der skulle få dem til at vokse hurtigere og give dem et mere frisk udseende. 12 personer er arresteret.

Blegemiddel i popcorn-bægre
Syv millioner engangs-madbeholdere bliver konfiskeret i Jiangxi provinsen. Æskerne er lavet af en skum, der blev forbudt i 1999, fordi det afgiver giftige stoffer, når det kommer i kontakt med varm mad. Der er også fundet store mængder blegemiddel i popcorn-bægre i biografer i Beijing.

Blæk-pasta
I to måneder producerer og sælger en fabrik i Guangdong 45 ton pasta, der siges at være lavet af søde kartofler. Men i virkeligheden er det lavet af blandt andet majsstivelse og farvet med blæk og andre farvestoffer. Forholdene på fabrikken er også uhygiejniske, og der er fluer overalt.

Boller med stoffer
Flere hundredtusinder »baozi« – der er dampede boller med fyld, og en populær spise i Kina – kaldes tilbage fra supermarkeder i Shanghai, da der bliver fundet flere ulovlige stoffer i dem. Samtidig har virksomheden genbrugt gamle »baozi«, og solgt dem som nye.

Marts
Blegemiddel og afføring i servietter
Servietter, som især bruges på restauranter, er ofte uhygiejniske, fastslår myndighederne. De er lavet af genbrugspapir, der er uegnet til hygiejniske formål. På en enkelt fabrik i Hebei bliver der konfiskeret 100 ton genbrugspapir, som indeholder medicinrester og afføring.

Steroider i svinekød
Den kinesiske Tv-station CCTV – der svarer til Danmarks Radio – afslører, at 158 grise i Henan provinsen har fået svinefoder med det forbudte stof clenbuterol. Det gør kødet magert. I alt bliver mindst 2.000 ton svinekød og svineprodukter destrueret. Flere producenter, der hører under Shuanghui Group, som er en af Kinas største fødevarevirksomheder, er involveret i skandalen.

Genbrugt madolie fra afløb
En professor laver en undersøgelse, som afslører, at hver tiende måltid i Kina er lavet med genbrugt og beskidt madolie, som ofte er indsamlet fra afløbene i restauranter, cafeterier og kantiner, hvorefter det er hældt på nye bøtter og flasker. Kineserne døber det »afløbs-olie,« og fødevarekontrollen begynder en national kampagne. Olien indeholder kræftfremkaldende stoffer, der opstår efter madlavning med fødevarer, der indeholder stivelse.

Pesticider i bønner
Næsten fire ton af de lange Sydamerikanske bønner – vigna unguiculata – bliver trukket tilbage fra markederne i millionbyen Wuhan, der ligger i det centrale Kina. De er sprøjtet med det forbudte pesticid isocarbophos. Bønnerne var dyrket i byen Sanya, der kritiserede Wuhan for at offentliggøre sagen. Siden er der flere steder i Kina fundet iscorbophos i både meloner, røde bønner og andre grøntsager.

Februar:
»Læder-mælk«
Kineserne døber det »læder-mælk,« da fødevarekontrollen finder to kemikalier – potassium dichromate og sodium dichromate – i frisk mælk. Stofferne bruges normalt til at blødgøre læder, og kan give knogleskørhed. Når kemikalierne kommer i fortyndet mælk, ser det ud som om mælken har et højt niveau af protein. I en aktion i april lukkede myndighederne halvdelen af landets 1.176 mejerier, og de fleste får ikke fornyet licensen på grund af problemer med kvaliteten.

»Cadmium-ris«
Et universitet i Nanjing offentliggør en undersøgelse, som viser, at op mod ti procent af kinesisk ris er forurenet med tungmetaller som cadmium, der normalt bruges i for eksempel batterier og farvestoffer. Ifølge undersøgelsen er der i flere sydlige provinser endda fundet problemer i op til 60 procent af al ris.

:: Foto fra denne side, der viser, hvordan billigt kyllingekød bliver til dyrt oksekød

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.