Fødevarer i Kina: Tjener, der er formaldehyd i min suppe

Skriv en kommentar
Dagligvarer / Fødevarer

Xin 192020625223045379702

De seneste måneder er Kina blevet ramt af flere groteske fødevareskandaler, som jeg skriver om i dagens Berlingske. Og de har igen har skabt frygt blandt de kinesiske forbrugere, som for eksempel Li, der er i midten af fyrrerne.

Hun ryster på hovedet og slår ud med armene.

»Jamen, der er jo problemer med al slags mad,« siger Li, som jeg talte med forleden i et supermarked i det centrale Beijing. Hun peger ned i sin indkøbsvogn, hvor der blandt andet står en dunk med fem liter madolie. Forleden hørte hun om falsk olie, der var lavet af ris og farvestoffer.

»Men det er især kød, som jeg bekymrer mig over,« siger Li. Og det er der god grund til.

For eksempel blev en hot-pot restaurant i sidste uge afsløret i at dyppe indvolde i formaldehyd. For at holde dem friske. Markeder og restauranter laver falsk oksekød ud af billigt kyllingekød. Det kan gøres med smagspulver og keramisk glasur. Grise, der er døde af sygdom, kommer alligevel på markedet, blandt andet ved at blive lavet til pølser og skinke. Det sker, fordi producenterne bestikker fødevarekontrollen. Og en hønsefarmer har fodret sine kyllinger med mineralsk pulver for at øge vægten og salgsprisen.

Læs ogsåTre måneders madskandaler i Kina

Det er blot få eksempler på de mange skandaler, der har ramt alle dele af den kinesiske fødevareindustri her i foråret, og som igen stiller spørgsmålstegn ved regeringens indsats for bedre fødevaresikkerhed.

For hvor meget er der egentlig sket, siden den store skandale i 2008. Her døde mindst seks børn og 300.000 blev syge, da de drak mælkepulver, der var forurenet med melamin. Det bruges blandt andet til fremstilling af lim eller plastic. Siden da har myndighederne ført utallige kampagner, flere personer er blevet arresteret og endda henrettet. Men for blot et par uger siden fandt politiet i Chongqing 26 ton mælkepulver, der var forurenet med melamin.

Læs også – alle artikler om mælkeskandalen

Der er ikke sket fundamentale ændringer i fødevareindustrien, der nærmest har institutionaliseret jagten på profit og foragten for forbrugernes helbred. Samtidig har myndighedernes kampagner mest været skræmmekampagner og crack downs, som måske er effektive på kort sigt, men de løser ikke de grundlæggende problemer, som der stod i en leder i denne uge i magasinet Caixin.

For de mange love omkring fødevaresikkerhed og -industri er på mange måder udmærket, siger He Jiguo, der er ekspert i fødevaresikkerhed på Kinas Landbrugsuniversitet i Beijing.

»Men de burde håndhæves langt bedre, end de bliver i dag,« siger He Jiguo.

Og det sker ikke. Et af problemerne er, at der ikke er en enkelt myndighed, som har det fulde ansvar. For eksempel har Sundhedsministeriet været fraværende i flere store sager.

Et andet problem er virksomhedernes moral. Men det er regeringen, som har ansvaret for at løse krisen, siger Li, som står ved sin indkøbsvogn i supermarkedet. Og indtil det sker?

»Hvad kan vi gøre? Vi skal jo spise,« siger Li.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.