Ny fødevareskandale i Kina: Vandmeloner eksploderer som »landminer«

Skriv en kommentar
Fødevarer / Miljø

2011515103805 400x267 shkl

Kineserne har fået endnu en fødevareskandale. Denne gang er det dog ikke giftige bønnespirer, selvlysende kød eller genbrugt madolie fra afløb, som det handler om. Men derimod vandmeloner. Som eksploderer. Simpelthen fordi bønderne har proppet dem med så mange kemikalier, at de nærmest sprænger i luften. Den 51-årige melonbonde Liu kalder ligefrem sin mark for et “minefelt”.

“Landminerne,” som melonerne også kaldes, eksploderer fordi bønderne bruger for meget kunstgødning samt nogle kemikalier som “sødgørere” – en metode, de har brugt i årevis. Men i år modnes melonerne naturligt hurtigere, og derfor har overforbruget af kemikaler fået dem til at flække. Liu siger, at han mister omkring 1.000 kilo meloner om dagen. Bønderne sprøjter melonerne, så de modnes hurtigere, og derfor kan komme tidligere på markedet, hvor man kan sælge dem til en højere pris.

Det er en alvorlig situation for Liu og de andre bønder i landsbyen, der næppe har forsikring på afgrøderne, og dermed mister store dele af deres investering i både penge og arbejdskraft.

Men det er også endnu et eksempel på, hvordan fødevareindustriens vigtigste mål er, at få den største mængder madvarer hurtigst muligt på markedet. Uden skelen til naturlige produktionsmetoder og forbrugernes sikkerhed, som ved de andre fødevareskandaler. Se også en liste over madskandaler i Kina i de seneste par måneder.

Her er udpluk fra de kinesiske medier, hvor der også er flere billeder – ifeng, QQ, 163, Sina og et indslag fra nyhederne på CCTV4, der bragte historien tirsdag.

:: Foto fra msxh

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.