Uro i Kina: Titusinder på gaden i Dalian

Skriv en kommentar
Miljø / Politik

Dalian 400x289 shkl

Nogle af demonstranterne gik rundt med gasmasker. Andre bar på skilte med dødningehoveder, og flere gik med bannere, hvor der for eksempel stod »Vi elsker Dalian – sig nej til giften.«

Søndag gik titusinder af demonstranter gennem gaderne i Dalian, hvor de protesterede mod et omstridt kemisk fabrik, der ligger i et tætbefolket område i byen. Den massive protest fik de hårdt pressede myndigheder til at love, at man øjeblikkeligt lukker anlægget.

Den beslutning kom få timer efter, at den lokale partisekretær for Kinas Kommunistparti, Tang Jun, stod på taget af en stor politibil, der var parkeret midt i folkemængden på byens centrale plads. Her stod han, sammen med andre højtstående embedsmænd, og forsøgte forgæves at overtale folk til at gå hjem.

Du kan se flere billeder fra protesten her på Wen Yunchaos Google Plus.

Det er usædvanligt, at kinesiske myndigheder giver efter for offentligt pres og reagerer så hurtigt på en demonstration, da det kunne give næring til flere protester. Der er ingen officielle tal for, hvor mange protester og demonstrationer der er i Kina. Men et skøn går på, at der hvert år er op mod 180.000 af dem i Kina.

Mange af dem har forbindelse til miljø og forurening. I 2009 sagde miljøministeren, at den slags protester var steget med 30 procent. Uden dog at komme med konkrete tal.

Der bliver for det meste slået ned på protesterne. Men det kom kun til mindre sammenstød mellem politiet og det paramilitære politi, der stod med skjolde, hjelme og stave rundt om demonstranterne.
Søndagens demonstration adskilte sig også ved, at den foregik i den Nordøstkinesiske havneby Dalian, der er et byområde med seks millioner indbyggere. De fleste demonstrationer og sammenstød mellem borgere og politi foregår ofte i de fattigere landområder.

Der er ingen officielle tal for, hvor mange der deltog i demonstrationen, men det kan være fra 10.000-100.000. En kinesisk journalist, der af frygt for repressalier ikke vil have sit navn offentliggjort, anslår, at op mod 25.000 personer var samlet på pladsen.

Der var ingen demonstranter på gaden mandag og tirsdag. Men politiet har fået forstærkning af specialstyrker fra andre dele af Liaoning, der i går og i dag er strømmet til byen, hvor de lige nu opholder sig på for eksempel flere stadions og fodboldbaner.

Den privatejede kemikaliefabrik Fujia er kun to år gammel. Den producerer paraxylen, der bruges i fremstillingen af polyester. Paraxylen kan give problemer med vejrtrækning og skader i øjne samt være dødelig i høje doser.

Fujia ligger ved kysten, og fabrikken er beskyttet af en høj mur. Men i sidste uge blev området omkring Dalian ramt af den tropiske storm Muifa, hvor de 20 meter høje bølger brød gennem et dige. Beboere blev evakueret og soldater og arbejdere blev sat ind for at dæmme op for skaderne, så de ikke bredte sig til fabrikkens lagertanke. Ifølge myndighederne skete der ikke noget udslip.

Det fik dog straks kinesiske netizens til at se ligheder mellem Fujia og det japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi, der også lå ved kysten, og som blev beskadiget af en tsunami efter jordskælvet den 11. marts.

Det fik protesterne til at vokse indtil det kulminerede med demonstrationen i søndags. Den blev især arrangeret ved, at de lokale beboere i dagene op til modtog og videresendte en SMS om en »gåtur« om søndagen.

Opfordringen blev videresendt på de sociale medier, der i løbet af søndagen og dagene efter også blev brugt til at offentliggøre billeder fra protesten. Den blev også livligt diskuteret på Sina Weibo – der fungerer på samme måde som Twitter – men mange indlæg er dog slettet af censorer, der også har forbudt søgninger, der har med »Dalian« at gøre.

Antallet af protester er steget markant i de seneste år, og mange af dem har forbindelse til miljø og forurening. Og de virker.

»Der er lignende succesfulde demonstrationer hele tiden i alle provinser,« siger Wang Canfa. Han er professor på China University of Political Science and Law og i 1999 stiftede han et center, der giver juridisk assistance til ofre for forurening. Blandt andet derfor har det amerikanske Time Magazine også tidligere kåret ham til en af verdens mest markante miljøforkæmpere.

Spørgsmålet er dog, om borgerne i Dalian egentlig vandt en sejr. For er det godt nok, som flere stillede spørgsmålstegn ved i går på for eksempel Sina Weibo, at fabrikken bliver flyttet 100 kilometer udenfor byen? Det er det, mener Wang Canfa. For den nuværende placering fulgte ikke loven, og den ignorerede miljøhensyn.

»Så længe man vælger stedet gennem en saglig proces, der følger lovgivningen, og samtidig tager hensyn til miljøbeskyttelse, så er det OK. Man kan jo ikke undgå, at have kemiske fabrikker,« siger Wang Canfa.

:: Fotografiet viser det, som netbrugerne kaldte for “en skov af mellemfingre.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.