Kinas udenrigsminister: Vesten er blevet “indbildsk”

Skriv en kommentar
Medier / Politik

W020100325652041748935 Det tyske magasin Der Spiegel har et interessant interview med den kinesiske viceudenrigsminister Fu Ying. Mange af svarene er klassiske og som forventet fulde af skarpe kløer og afvisninger.

Eksempelvis hvordan den kinesiske regering ikke kan forstå, hvordan omverdenen kan se Kina – der netop er begyndt tests af landets første hangarskib – som en militær trussel. For eksempel i spørgsmålet om det Sydkinesiske Hav, hvor der flere gange har været militære sammenstød og hvor der senest har været alvorlige skærmydsler mellem Vietnam og Kina.

Som Fu Ying siger, så lægger Kina vægt på fred i regionen, der ikke forstyrrer container-trafikken. Rigtigt nok. I hvert fald så længe at freden ikke går imod Kinas interesser. Hun affejer spørgsmålene med at de er baseret på “stereotyper” og “kold-krigs tænkning.” Altså at det er en uretfærdig kritik. Og dermed det klassiske argument om Kina som offer. Hvilket set fra hendes synspunkt er en skam, for hun kommer med en god pointe – hvorfor skulle Kina ikke have lov til eksempelvis at have en flåde med hangarskibe?

Vesten har historisk set ofte haft en belærende tone over for Kina, men Beijings argument om de løftede pegefingre har haft sin sidste salgsdato. Og så alligevel – det har virket. Vestlige regeringer har taget argumentet til sig og bruger det nu, så de undgår at kritisere Kina for eksempelvis menneskerettigheder. Kina er træt af den belærende tone, og derfor skal vi stoppe kritikken, lyder argumentet fra europæiske lande, der har skubbet ansvaret for dialogen over på EU, så man selv undgår at komme i økonomisk klemme i Kina. I forlængelse af ikke-flere-løftede-pegefingre kommer Fu Ying også med de klassiske argumenter om, at vestligt demokrati ikke virker i Kina.

The countries in the West think they have the only system that works and they have narrowed down “democracy” to a multi-party election system, which works well for some countries, most of the time, but as we are now seeing with the latest financial crisis, they sometimes experience difficulties too. The West has become very conceited. At the end of the day, democracy alone cannot put food on the table. That’s the reality.

SPIEGEL: China’s decision-making process appears to be shielded with black box secrecy, and even long-time observers are puzzled over how political decisions are taken. Does it really come as a surprise to you that many are wary of China’s intentions?

Fu Ying : China’s political system is a product of China’s history. It is based on the country’s own culture and is subject to a constant reform process, which includes the building up of democratic decision-making processes in China. In order to make the right decisions, you have to listen to the people and their criticism. No government can survive if it loses touch with the people and reality. And we have a very critical view of ourselves.

Endelig affejer Fu Ying også spørgsmål om kunstneren Ai Weiwei med nogle af de sædvanlig sandheder fra Beijings parallelle univers:

SPIEGEL: The case of recently arrested artist Ai Weiwei, who is well-connected in Berlin, was seen in Germany as a provocation. Was it intentional that he was arrested shortly after German Foreign Minister Guido Westerwelle attended the opening of an exhibition in Beijing with Chinese officials?

Fu Ying: That’s why I say you are conceited. You really take yourself very seriously. Why would a country like China decide on domestic matters and try to make them coincide with a visit by a foreign minister from a European country? I don’t see the linkage. The case you are discussing is a legal matter. I am not really interested in this case.

SPIEGEL: If it is a legal case, then why wasn’t Ai Weiwei publicly charged? Instead he disappeared for 81 days. The allegations of tax evasion don’t appear to be very convincing.

Fu Ying: If you have such great interest in this case and believe there has been a breach of law or rules in his case, you may very well raise it. We can pass it on to the authorities. But how many more Chinese artists, writers, singers and movie stars do Germans know? Your view of China is very narrow and negative, and that’s why we don’t feel comfortable discussing human rights with you. Our understanding of human rights is based on the UN Charter, which guarantees political rights, the right to life and the right to development. But in your view, human rights seem to concern only some individuals who are subverting the state or are breaching laws.

:: Billede fra Fu Yings officielle biografi

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.