Hvorfor blev den kinesiske journalist Li Xiang dræbt?

Skriv en kommentar
Medier

U6074P1T1D23192115F21DT20110921111734 400x300 shkl

Den kinesiske journalist Li Xiang, der arbejdede for en lokal TV-station i Luoyang, blev i går dræbt med mindst ti knivstik. Ifølge organisationen Reporters Without Borders på grund af hans arbejde med at afdække den illegale industri, der laver “afløbs-olie” (digouyou: 地沟油).

Den både klamme og sundhedsskadelige olie er det seneste indslag i en lang række af fødevareskandaler, der har rullet over Kina i de seneste år. Olien bliver opsamlet i eksempelvis afløb bag for eksempel restauranter, hældt på nye dunke og solgt igen. Jeg har skrevet om olien for eksempel her.

Det er ikke første gang, at en kinesisk journalist bliver dræbt fordi han arbejder på en historie. For eksempel blev den 37-årige Fang Xuancheng fra det berømte magasin Caijing overfaldet sidste år af to gangstere, mens han arbejdede på at afdække læger, der promoverede deres egne mirakelkure. Links og opsummering på CDT og god artikel om Fang på LA Times.

Men ofte er især vestlige kritikere også hurtigt ude, når der sker noget med journalister i Kina. For eksempel når de bliver dømt for korruption. Det kan sagtens være en politisk dom, der skal få en kritisk journalist til at tie stille, men netop korruption og journalistik hænger sammen i Kina. Ofte er de lavtlønnede reportere herovre afhængige af de “røde konvolutter,” som virksomheder for eksempel uddeler til pressemøder, så de er sikre på at få omtale.

Det kan sagtens være, at Li Xiang blev myrdet fordi han kom for tæt på nogen, der på ingen måde var interesseret i omtale. Men – indtil videre, i hvert fald – er det for tyndt entydigt at konkludere, at det var på grund af hans arbejde med afløbs-olien. Det argument bunder stort set kun i, at hans sidste besked på hans personlige Weibo, der er det kinesiske ord mikroblogs som Twitter, handlede om netop afløbs-olien. Og det var enda en kommentar, som han blot havde re-tweetet, altså gen-postet, fra en anden bruger.

Her til morgen holdt politiet så en pressekonference, hvor de fortalte, at man havde arresteret to mænd på henholdsvis 24 og 28 år, og at man havde fundet Lis pung og telefon. De to mistænkte skulle ifølge poliet have indrømmet mordet, som de planlagde aftenen før.

Så hvad skete der? Blev Li dræbt på grund af sit arbejde eller på grund af simpelt tyveri; og forsøger et korrupt politi at dække over de egentlige bagmænd?

:: Foto af Li Xiang og hans hustru

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.