Rygning gør dig klog: Tobaksfirmaer sponsorerer skoler i Kina

kommentar 1
Hverdag / Politik

Kina tobak skoler 400x288 shkl

Hvad er det første, skolebørn lærer i Kina? At tobak er godt.

Tobaksindustrien har sponsoreret og givet penge til flere skoler i det vestlige Kina og tobaks-lobbyen ligger ikke fingrene imellem:

»Håbet er, at de unge begynder at ryge,« siger Xu Guihua, generalsekretær i Chinese Association on Tobacco Control, til Bloomberg i denne artikel.

Blandt andet derfor vil der foran skolerne skilte med slogans som 天才出于勤奋 烟草助你成才. Det kan oversættes til sådan noget som »talent kræver flid – tobak hjælper dig«. Det er det slogan, som man kan se på fotografiet ovenover. Det viser også, at tobaksindustrien har gjort det i længere tid, for billedet er fra denne artikel fra 2009.

Centralregeringen gør meget lidt for bekæmpe tobakken. Eksempelvis blev det tidligere i år forbudt at ryge på offentlige steder, men loven bliver ikke hverken håndhævet eller overholdt, og bøderne er forsvindende små.

Derfor finder man 1/3 af alle rygere i Kina, hvor 320 millioner kinesere baffer løs på cigaretterne, hvor en pakke kan koste under en krone. Det har enorme omkostninger for sygehusvæsenet, og hvert år dør der også en million kinesere af sygdomme relateret til rygning.

Så hvorfor gør regeringen ikke noget ved det? Fordi det også er staten, som ejer tobaksfabrikkerne og derfor også tjener penge på smøger. Endda mange penge. Cirka 516 milliarder kroner. Det var tallet for sidste år, men væksten fortsætter. Alene fra 2006-2010 er tobaksindustrien vokset med 19 procent.

Derfor har industrien også enorm magt, som Judith Mackay, der er senior policy advisor i Verdenssundhedsorganisationen WHO, siger til Bloomberg:

“An amazing number of things in China come under the jurisdiction of the tobacco industry,” she said. “The health warnings on cigarettes for example. It’s not under the Health Ministry. There’s clearly a set of conflict of interests.”

Regional units of the monopoly fund more than 100 primary schools throughout China, such as the Sichuan Tobacco Hope Primary School, the official Xinhua News Agency reported in May. Some are named after top-selling brands like Hongta, which means red pagoda, or Zhongnanhai, named after the compound next to the Forbidden City where China’s top leaders live and work.

“We’ve been trying to get the Ministry of Education to stop the tobacco companies from sponsoring these schools,” said Xu. “But the ministry wants us to show them proof that this is causing harm.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.