Yang og Søvndal: Kinas (svage) udenrigsminister i Danmark

Skriv en kommentar
Politik

File Da map zh cn

Den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi er på besøg i Danmark, som jeg skrev om i Berlingske i går. Her mødtes han med Villy Søvndal og i dag torsdag med Helle Thorning Schmidt. Det er den nye regerings første møde med Kina, og det er også første gang i over ti år, at en kinesisk udenrigsminister besøger Danmark.

Hvem er så den 61-årige Yang Jiechi, der kommer til at sidde over for den nyvalgte danske udenrigsminister og statsminister?

I for eksempel USA og Danmark er udenrigsministrene nogle af de mest magtfulde personer i det politiske system. Sådan er det ikke i Kina. Sammenlign ham med for eksempel den kinesiske vice-energiminister, Liu Qi, der i begyndelsen af oktober var med en delegation i Aarhus for især at høre mere om kommunens klimaplan.

• Læs også – Yang og Søvndal: Dansk kritik af Kina?

Liu Qi har blandt andet været formand for den komite, der organiserede De Olympiske Lege i Beijing. I dag er han partisekretær for Kinas Kommunistparti (KKP) i Beijing, og står altså over borgmesteren i den kinesiske hovedstad, der har 20 millioner indbyggere. Men endnu vigtigere er det, at han også er medlem af Kinas Kommunistpartis Politbureau. Det er den gruppe på 24 mænd, der står i spidsen for partiet, dets 80 millioner medlemmer og ikke mindst for Folkerepublikken Kina og de 1,3 milliarder indbyggere. Men det var nok de færreste danskere, der dengang lagde mærke til, at en af Kinas mest magtfulde mænd var på besøg i Aarhus.

For titlerne i KKP er langt vigtigere end dem i regeringen. Det ville på mange måder være mere præcist at præsentere Hu Jintao som generalsekretær for KKP end som præsident for Folkerepublikken Kina. Her står partiet over alt. Eksempelvis tilhører domstole og militær ikke nationen – som det gør i Danmark – men derimod partiet.

Her er Hu Jintao den mest magtfulde mand i Kina. Derefter kommer partisekretær Wu Bangguo. Og endelig premierminister Wen Jiabao og de sidste seks mand i Politbureauets Stående Komite. Det er den mest magtfulde gruppe. De er også alle medlemmer af det 24 mand store Politbureau, der er den næstmest magtfulde organisation i Kina.

• Læs også – Hvem bestemmer Kinas udenrigspolitik?

Det er rangen i partiet, der bestemmer ens indflydelse, og her står eksempelvis mænd som Wang Jiarui – han er leder af partiets internationale afdeling – over Yang Jiechi, der selvom han er Kinas topdiplomat står langt fra magten. Han er en af flere ministre og ledere i Statsrådet, der så nogenlunde svarer til Kinas regering, og blandt andet derfor mener analytikere, at udenrigsministeriet står svagt i kampen med de mange andre grupper, der i de senere år er begyndt at forme Kinas udenrigspolitik. Som eksempelvis olie- og energiselskaber, banker, lokalregeringer og militæret.

Yang Jiechi kommer til Danmark efter mødet i partiets Centralkomite, der sluttede tirsdag i Beijing. Her besluttede de cirka 370 medlemmer formelt at indkalde til den længe ventede partikongres i 2012, hvor flere af de nuværende ledere træder tilbage, og hvor vicepræsident Xi Jinping ventes at blive ny præsident og generalsekretær.

Blå bog: Yang Jiechi

• Blev født i Shanghai i 1950. Har en ph.d. i historie, og har blandt andet læst på London School of Economics.

• Var ambassadør i USA under den alvorlige diplomatiske krise, der begyndte i april 2001 hvor et kinesisk jagerfly kolliderede med et amerikansk spionfly ved den sydlige ø Hainan.

• Har været fuldt medlem af Kinas Kommunistpartis Centralkomite siden 2007, hvor han blev udnævnt som udenrigsminister.

• Er kommet med flere aggressive udtalelser. Blandt andet under ASEAN topmøde i juli 2010, hvor asiatiske lande kritiserede Kina for sin fremfærd i Det Sydkinesiske Hav. Under et lukket møde så han direkte ind i øjnene på Singapores udenrigsminister og svarede: »Kina er et stort land, andre er små lande, og det bare et faktum«

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.