Visum eller ikke visum: Kina presser udenlandske journalister

kommentarer
Journalistik / Medier

Politi journalister kina De kinesiske myndigheder forhindrer udenlandske journalister i at arbejde i Kina. Blandt andet forhaler de behandlingen af visa og akrediteringer som de også i nogle tilfælde endda også nægter at udstede. Det skriver Foreign Correspondents Club of China (FCCC) i en e-mail til sine medlemmer.

De kinesiske myndigheder udsteder forskellige slags visa til journalister. For eksempel til kortere reportager. Eller et J-visa, som alle der er fast akkrediterede for en udenlandsk medievirksomhed, skal have.

• Læs også – Journalistik i Kina: Strammere krav til udenlandske journalister

FCCC har kendskab til 27 udenlandske journalister, der har ventet i over fire måneder på at få godkendt deres ansøgning om at blive fast akkrediterede journalister i Kina. Heraf har 13 af dem ventet i over et halvt år.

Derudover har myndighederne afvist eller ignoreret 28 ansøgninger om visum siden 2009, hvilket har betydet aflyste reportageture eller udstationeringer.

I seks af de tilfælde har udenrigsministeriet fortalt, at det skyldtes deres eller deres mediers tidligere dækning af Kina.

• Læs også – Medier i Kina: Falske nyheder og strammere regler for erhvervs-pressen

Hvad kan man så gøre ved det? Udenlandske journalister har ikke de samme vilkår for at dække Kina, som de kinesiske journalister har for at dække eksempelvis Danmark.

Derfor er der lige nu en lov på vej gennem Repræsentanternes Hus i USA, hvor man foreslår at give Kina det samme antal journalistvisum, som kineserne giver til amerikanske journalister, der arbejder for Broadcasting Board of Governors. Det vil sige Radio Free Asia og Voice of America.

Hver december skal de udenlandske journalister her i Kina have fornyet deres visum og have det godkendt af Udenrigsministeriet og Ministeriet for Offentlig Sikkerhed.

I år har politiet truet flere journalister med, at de på grund af deres dækning af Kina ikke vil få deres visum fornyet.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

4 Kommentarer

  1. kinablog siger

    Præcist. Det er det forslag, som jeg nævner i artiklen, der er på vej gennem Repræsentanternes Hus – fordi USA vil give Kina de samme vilkår, som amerikanerne har i Kina. Se for eksempel citatet her:

    So, perhaps a recent proposal by U.S. Congressman Dana Rohrabacher of California and two other Republican congressmen comes as no surprise. The bill, if passed, would require the number of journalists from Chinese state-backed media organizations in the U.S. not to exceed the number of similar U.S. state-backed journalists issued visas in China. The U.S. in 2010 issued visas to 650 Chinese journalists working for state-owned news organizations, according to the proposal. Two U.S. journalists working for U.S. government-owned news organizations were issued visas in China.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.