Hvad kommer Kim Jong-ils død til at betyde for Nordkorea?

Skriv en kommentar
Politik

1280693 1

Kim Jong-il er død, og hans yngste søn er nu på vej til at overtage magten. Hvad kommer det til at betyde for Nordkorea?

Der er ingen udenfor Nordkorea, som for alvor ved, hvordan nordkoreanerne reagerede på hans død. De nordkoreanske medier har vist bunker af billeder af grædende nordkoreanere. En del af det er uden tvivl iscenesat, og det vil der komme mere af indtil Kim Jong-ils begravelse. Andre græd fordi de var bange for, at de ville blive straffet hvis de ikke viste sorg. Og for andre var det ægte og stærke følelser for en mand – eller måske rettere en gud – som de har levet med hver dag i årtier. Som altid har været med dem fra de lærte at tale, til de gav deres bryllupsløfter og til de døde.

Det var Kim Jong-ils far, Kim Il-sung, der grundlagde Nordkorea i 1948, og familien Kim står helt centralt placeret i nordkoreansk politik og propaganda.

Kim Jong-il var da også magtfuld. Men han ville ikke have været i stand til at syre Nordkorea uden opbakning fra militæret og de magtfulde generaler. Spørgsmålet er derfor, om der har været tid til at gøre familiens tredje generation, Kim Jong-ils søn Kim Jong-un, klar til at blive leder af Nordkorea, så han også kan få opbakning fra militæret.

Kim Jong-un er politisk uprøvet. Han har højst haft et par år til at skabe sig et politisk netværk og få opbakning fra eliten i Pyongyang. Derfor er der god grund til at tvivle på, hvor stor indflydelse han har i den politisk elite i Nordkorea.

Militæret vil uden tvivl acceptere ham, for med familienavnet Kim er han en vigtig brik i deres legitimitet og som ansigtet udadtil.

»I hvert fald på kort sigt vil vi se, at de bakker op om den næste generation og holder øje med, om han er i stand til at konsolidere sin magt. Men det vil blive en usikker periode, som vi går i møde,« siger Daniel Pinkston, der er analytiker ved International Crisis Group.

Chu Shulong, professor på Tsinghua University i Beijing, siger, at Kim Jong-un heller ikke sidder alene for bordenden.

»Familien Kim har stadig en dominerende rolle i nordkoreansk politik, hvor blandt andet hans svigerbror har en magtfuld stilling i partiet,« siger Chu Shulong.

Men Nordkorea vil måske bruge magtskiftet til genoptage dialogen med omverdenen om emner som fødevarehjælp og de nordkoreanske atomvåben. For med en ny leder kan Pyongyang vaske tavlen ren.

»De vil forsøge at bruge magtskiftet til at genoptage forhandlingerne med USA ved at sige, her er en ny leder, lad os sætte os ned og tale sammen,« siger Leonid Petrov fra University of Sydney.
Kim Jong-un har været afskærmet fra offentligheden i stort set hele sit liv, og det er stadigt svært at sige, hvad han står for politisk.

Men Kim Jong-un har ikke sin egen politiske magtcirkel, og er afhængig af systemet, som det ser ud i dag. Derfor vil der næppe på kort sigt komme store og markante ændringer i Nordkoreas forhold til udlandet eller reformer, som der har været i de seneste måneder i Myanmar (Burma). Analytikere tror heller ikke, at der kommer en ændring i forholdet til Kina, der er Nordkoreas vigtigste allierede.

Andre analytikere:

Jennifer Lind, professor på Dartmouth College:
»Vi ved intet om, hvordan folk i Nordkorea – den politiske og militære elite – tænker om ham. Der er altid en risiko for, at nogle utilfredse personer vil forsøge at blokere for magtskiftet. Men den samme gruppe mennesker vil også være bange for at begynde et kaos og ustabilitet, der kunne resultere i kollaps og genforening med Sydkorea. Det ville være en dødsdom for dem selv«.

Xu Wenji, professor på Jilin University:
»Jeg tror ikke, at der vil komme en større rokade i regeringen, fordi Kim Jong-il har forberedt magtskiftet. Men det er svært at sige, hvor stor risikoen for ustabilitet vil være. Alle lande i regionen som USA, Kina og Nordkorea vil følge det tæt, for det er en stor begivenhed.«

Cheng Xiaohe, lektor på Renmin University of China:
»Det er muligt, at der er mange som ikke vil være tilfredse med at se Kim komme til magten fordi det skete så hurtigt. Men de samme personer har ikke haft tid til at forberede sig, og Kim har derfor en fordel. Jeg tror ikke, at der vil være tegn på splittelse i de næste par måneder, men det kan komme. Derudover, i det næste halve år vil Nordkoreas eksterne forhold ændre sig, for de vil være fuldt optaget af indenrigspolitik«.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.