Magtkamp i Kina: Hvad handler sagen om Bo Xilai og Wang Lijun om?

kommentarer
Politik

Wang Lijun Kina er måske på vej mod en af de største politiske magtkampe i flere år. Den involverer ikke alene en højtprofileret politimand, men går hele vejen op til de mest fremtrædende toppolitikere og de 24 mest magtfulde mænd i landet.

Hvad går magtkampen så ud på, og hvad er der sket indtil videre?

Wang Lijun er de senere år blevet kendt som politichefen, der slog hårdt ned på mafiaen. Han er en helt, der er på vej til at blive udødeliggjort i bøger og på film, og så er han allieret med en af de mest centrale og magtfulde personer i kinesisk politik.

Men fredag blev den 52-årige Wang fjernet fra sin post. Det fik gang i rygterne, og har fået kineserne til at stille spørgsmålet – hvorfor?

Wang Lijun er en af i alt seks viceborgmestre i Chongqing, der er et byområde med cirka 32 millioner indbyggere, som ligger i det centrale Kina. Indtil fredag var Wang også ansvarlig for byens politi og sikkerhedsstyrker, men her blev han frataget titlen som politichef. I stedet fik han mindre markante ansvarsområder som uddannelse, videnskab, miljø og sport.

Wang Lijun er tæt knyttet til Chongqings magtfulde partisekretær, den 63-årige Bo Xilai, der står til at få en toppost i Kinas Kommunistparti og et-partistaten, når der er kongres senere i år.

Bo er som nævnt allerede medlem af Kinas Kommunistpartis Politbureau. Men han håber at få en plads i Politbureauets Stående Komite, der i øjeblikket består af ni mand. Det er den absolutte indercirkel og den gruppe, der står i spidsen for partiet og de mere end 80 millioner medlemmer samt for Kina og de næsten 1,4 milliarder indbyggere.

Spørgsmålet var i første omgang, om det nu også en degradering af Wang Lijun?

»Jeg tror, at det faktisk er et skridt frem i karrieren,« siger Bo Zhiyue fra National University of Singapore, hvor han forsker i kinesisk politik.

»Han er viceborgmester, og at blive forfremmet i det politiske hierarki, til borgmester eller provinsguvernør, så skal han lære at behandle en bred vifte af emner,« siger Bo Zhiyue.

Men der var mange kinesere, som spekulerede i at det var en degradering af Wang, og at det måske var en del af en magtkamp, hvor det egentlige mål var selveste Bo Xilai.

»Det er en af de laveste stillinger, man kan få som viceborgmester, og det vil normalt blive tildelt folk længere ned i partiet. Det ser ud som om han blev fjernet fra magten, og det er ikke et godt tegn for fremtiden,« som en bruger, Xinhongjun, skrev på Sina Weibo. Det er en af de mest populære mikroblogs og i høj grad her, at den offentlige debat foregår i Kina.

I 2007 blev Bo Xilai partisekretær for Chongqing, og i Kina er det en stilling, der står over posten som borgmester. På det tidspunkt var der udbredt korruption i Chongqing, hvor mafiaer og organiseret kriminalitet var udbredt. Bo hentede Wang til byen, og sammen begyndte de en hårdtslående kampagne, der resulterede i flere hundrede arrestationer.

Det lykkedes. Bo Xilai ansatte endda fire forfattere, der skulle berette om kampen mod mafiaen i fire bind, der også skulle laves til en film.

Men Bo’s og Wang’s metoder var ifølge eksperter juridisk tvivlsomme. Samtidig forsøgte Bo Xilai også at gøre sig populær i befolkningen, hvilket er uhyre usædvanligt for en politiker i Kina, hvor anonymitet er en metervare.

Bo Xilai har fået mange kritikere og fjender. Anonyme kilder sig til avisen South China Morning Post, at Kinas Kommunistpartis Centrale Kommission for Disciplin for nyligt sendte flere personer til Chongqing. Det betyder normalt, at en eller flere personer efterforskes for eksempelvis korruption.

»Det kan være et smart træk fra Bo, der med sin kontroversielle kampagne mod de såkaldte triader har tiltrukket hård kritik,« siger professor Joseph Cheng Yu-shek til avisen. På den måde kunne Bo Xilai distancere sig fra Wang Lijun.

Og partiet selv? Lin Zhe, der er professor ved en af partiets vigtigste skoler i Beijing, siger til Global Times, der er en tabloidavis, som hører under Peoples Daily, at Wang Lijun blot var færdig med hans arbejde.

»Wang har fuldført hans opgave som en anti-gangster helt, og det er tid til at han udforsker andre opgaver,« sagde Lin Zhe i sidste uge.

Men i går onsdag tog sagen en dramatisk vending.

Det amerikanske konsulat i Chengdu, der er hovedstaden i Sichuan, blev omringet af politi og sikkerhedsstyrker. Samtidig eksploderede de kinesiske mikroblogs med spekulationer om, at Wang Lijun havde forsøgt at få asyl på konsulatet.

Op af dagen kom myndighederne så med en usædvanlig udtalelse om, at Wang er på »ferie-agtig sygeorlov.«

据悉,王立军副市长因长期超负荷工作,精神高度紧张,身体严重不适,经同意,现正在接受休假式的治疗。

»Det rapporteres, at viceborgmester Wang Lijun, på grund af lang tids hårdt arbejdspres, er stresset og ved dårligt helbred, og derfor har accepteret en ferie-agtig sygeorlov,« skrev Chongqings informationskontor på deres mikroblog i går.

Det var der ikke mange kinesere, som troede på. Derimod var der ubekræftede spekulationer om, at Wang havde forsøgt at søge om asyl hos det amerikanske konsulat i Chengdu.

Den amerikanske ambassade i Beijing vil ikke kommentere sagen. Men det amerikanske udenrigsministerium bekræftede i nat, at Wang havde et møde og befandt sig på konsulatet i mandags.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

2 Kommentarer

  1. kinablog siger

    Asger, tak for det. Der kommmer – med garanti – mere i de kommende dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.