Portræt af Kinas nye leder: Fra bjerghule til Beijing

Skriv en kommentar
Politik

63265311 250x186 shkl Xi Jinping boede i en bjerghule, da han var teenager.

Han var 15 år gammel, da han i 1969 modvilligt ankom til Liangjiahe, der er en landsby, som ligger i Shaanxi provinsens rød-gule støv. Her bor mange af de fattige og lokale bønder i huler, som de gennem århundreder har gravet ud i bjergsiderne.

Hvem er så Xi Jinping? Det er nok de færreste danskere, der kender ham. Men til efteråret er der partikongres i Beijing, og her bliver den 58-årige Xi Jinping med al sandsynlighed udpeget som generalsekretær for Kinas Kommunistparti, så han i 2013 kan blive præsident for Folkerepublikken Kina og de næsten 1,4 milliarder indbyggere. Og mens Barack Obama står midt i en valgkamp, og hvor det er umuligt at sige, hvem der sidder ved magten i USA eller Europa om ti år, så vil Xi Jinping beholde posten i de næste to regeringsperioder frem til 2022.

I dag tirsdag skal han mødes med den amerikanske præsident Barack Obama i Washington, som jeg skriver om i dagens Berlingske, hvor du her får en længere version af artiklen. Xi Jinping er nemlig på et fem dage langt besøg i USA. Det er en tradition, som går tilbage til 2002, hvor Hu Jintao mødtes med George W. Bush i Washington. På den måde sender man, både til omverdenen og til det hjemlige publikum, et signal om, at Kina nu er på højde med USA.

Samtidig er det en lejlighed for lederne til at lære hinanden at kende. Og det er vigtigt. For som den amerikanske ambassadør i Kina, Gary Locke, fortalte på amerikansk TV i slutningen af januar, så »ved vi ikke meget om ham.«

Så hvem er Xi Jinping?

Xi Jinping – familienavnet udtales nogenlunde som det engelske »see« – er en af kommunistpartiets prinser, der kaldes »taizidang« på kinesisk. Det er efterkommere af de store mænd i partiet og omkring Mao Zedong.

Og på mange måder begynder hans historie i Liangjiahe, hvor Xi Jinping blev en voksen mand. Indtil 1962 levede Xi et privilegeret liv i hovedstaden Beijing, for hans far var Xi Zhongxun, der er en af de centrale skikkelser i partiets historie. Han var en af heltene fra Den Lange March, og faren var blandt andet med til at bygge partiets base i Yan’an, der blev et vendepunkt i borgerkrigen mod republikanerne fra 1936-1948.

Familien Xi var en del af den politiske elite, og i 1950erne boede de i en stor bolig i Beijing, og havde både kokke og tjenestefolk og kørte i Sovjetisk limousine. Det stoppede i 1962, da faren, som på det tidspunkt var vicepremierminister, blev sat i husarrest. Han blev beskyldt for at støtte en bog, der var kritisk overfor Mao Zedong. Familien mistede sine privilegier og måtte flytte.

Da Kulturrevolutionen efter to år nåede et nyt hysterisk højdepunkt i 1968 valgte Xi Jinping at følge Mao Zedongs råd til landets studenter om at tage på landet for at lære af bønderne. Det var for farligt for en tidligere søn af eliten at blive i Beijing.

Valget faldt på Liangjiahe, som hans far kendte. Xi Jinping har selv skrevet om opholdet to gange. Engang i et essay i 1998 hvor han skriver, hvordan han i begyndelsen ikke kunne fordrage livet på landet med de mange lus og den elendige mad, der bestod af grød. Han valgte at flygte tilbage til Beijing.

Men Xi blev anholdt og sendt i arbejdslejr. Han vendte dog tilbage til landsbyen, og han endte med at acceptere livet som bonde, hvor han bar tunge spande med vand og arbejdede med at få metangas fra grisenes afføring.

Det var en ensom tid, skriver han i et essay fra 2003. Men han integrerede sig med bønderne, og »min hule blev hurtigt landsbyens centrum,« skriver han i essayet.

Det har flere af de lokale bønder, der mødte Xi dengang, også bekræftet i interviews med udenlandske medier i de seneste par år. Men siden det kom frem, at Xi Jinping var på vej til at blive præsident for Kina, er landsbyen kommet på vagt overfor journalister, der oftest bliver afvist af politiet.

Det var også her i Liangjiahe, at Xi Jinping blev medlem af Kinas Kommunistparti. Men i starten ville de ikke have ham, og det var først efter et par håndfulde ansøgninger, og en middag i hulen, hvor han bød den lokale partisekretær på en dampet bolle, at det lykkedes ham at overbevise partiet om at acceptere ham.

Det – og Mao Zedongs død i 1976 – åbnede for, at Xi Jinping kunne rejse væk og gå på universitet i Beijing. Samtidig fik hans far politisk genrejsning i 1978, hvor de økonomiske reformer begyndte, og året efter blev han guvernør for Guangdong, som i dag er Kinas rigeste provins.

Det åbnede vejen for Xi Jinpings politiske karriere. Den begyndte i 1982. Han flyttede med til Hebei, hvor han sin fars hjælp fik ansvaret for et lille amt, der havde specialiseret sig i svinefarme. Det var blandt andet derfor, at han var med en kinesisk delegation til Iowa i 1985, hvor han mødte Eleanor Dvorchak i den lille by Muscatine i Iowa.

»Dengang tænkte jeg, du godeste, jeg burde da have piftet værelset lidt op,« siger Eleanor Dvorchak over telefonen fra Florida, hvor hun bor i dag. Xi Jinping overnattede på hendes søns værelse, der var dækket med fodbold-tapet og fyldt med plasticfigurer fra Star Wars.

»Der var jo ingen, som vidste, hvad han ville ende med at blive,« tilføjer Eleanor Dvorchak, som sammen med lidt under 20 andre amerikanere fra dengang skal mødes med Xi Jinping, når han kommer forbi Iowa under sit besøg i USA. Og det glæder hun sig til.

»Han var høflig og en flink fyr. Jeg kunne se, at det var en målrettet mand, der virkelig gerne ville have gode informationer med hjem, siger Eleanor Dvorchak.

Det er ord, der går igen hos flere analytikere, som spår at Xi Jinpings hårde oplevelser i 1960erne og 1970erne, samt hans arbejde blandt almindelige folk, vil give ham en bedre forståelse for Kinas problemer i dag.

»Han har ikke noget dårligt omdømme fra de stillinger, han har haft før,« siger David Kelly, der er ekspert i Kina og leder af den politiske tænketank China Policy i Beijing.

Men Xi Jinping har ikke udtalt sig offentligt om sin familie i over fem år. Han er gift med den kendte sanger Peng Liyuan, der så nogenlunde er Kinas svar på Birthe Kjær. Siden Xi blev kørt i stilling som præsident har Peng dog trukket sig mere og mere tilbage. Parrets datter fra 1992 er også helt udenfor offentligheden, og studerer under et andet navn på Harvard i USA.

Kinesisk propaganda friserer aktivt alle kinesiske lederes biografier, og det er umuligt at få adgang til personerne, som det er i for eksempel USA og Europa. Derfor er det også svært at sige, hvordan han er som person, og hvordan han bliver som leder.

For eksempel bliver Xi Jinping omtalt i en af meddelelserne fra den amerikanske ambassade i Beijing, som blev lækket på Wikileaks, som at være »målrettet.« Han skulle også som ung have været interesseret i buddhistisk kampsport og mysticisme samt undgå alkohol og være en smule kedelig. Men det er udsagn som den amerikanske ambassade bygger på en samtale med en person, der påstår at være barndomsven med Xi, som han ikke har talt med i over 20 år. Det er anekdoter, som kan være med til at tegne et billede af Xi som person, men som er umulige at bekræfte.

Nogle siger dog, at han har langt mere personlig gennemslagskraft end den nuværende præsident Hu Jintao, der har en personlighed som en grå fortovsflise. Henry Kissinger har mødt Xi Jinping tre gange, og han siger om ham, at Xi er »mere selvsikker end Hu Jintao. Når han kommer ind i et rum, så ved man at der er en markant tilstedeværelse,« sagde Kissinger til Wall Street Journal i januar.

Hvad er det så for udfordringer, at Xi står over for?

Det mest markante skift i hans karriere kom, da Shanghais partisekretær Chen Liangyu blev væltet af en korruptionsskandale i 2006, og hvor Xi overtog posten i byen med de 23 millioner indbyggere. Det gjorde han så godt, at han allerede året efter blev talt om som kandidat til at afløse Hu Jintao.

En af Xi Jinpings vigtigste opgaver bliver at kunne samle de to store fraktioner i partiet, der er delt mellem konservative og liberale. Begge har dog det mål, at sikre Kinas økonomiske udvikling og at det er Kinas Kommunistparti, der bevarer magten, som Cheng Li, der er fra amerikanske Brookings Institute, skrev i Washington Quarterly for nyligt.

Men magtkampen og uenighederne kan ses tydeligt lige nu i det politiske drame med Bo Xilai og hans politidirektør fra Chongqing. Her kan Xi Jinping måske være bedre til at samle partiet end sin forgænger, Hu Jintao, fordi Xi har mere politisk vægt end Hu, mener David Kelly, der ikke er tvivl om, hvad den vigtigste egenskab er for en kinesisk præsident.

»Kodeordet er ledelse. Han bliver nødt til at lægge markant vægt på de forskellige grupperinger,« siger David Kelly.

Men ligesom andre analytikere forventer han heller ikke, at der kommer markante politiske skift og udmeldinger i den nærmeste fremtid. Det handler om roligt at følge kursen. Det er Cheng Li enig i:

»Han ved nok ikke selv, hvad han endnu vil gøre.«

Xi Jinping:
1953: Født i Beijing. Faren var vicepremierminister fra 1959-1962.
1975-1979: Læste kemi på Tsinghua universitet
1972-1982: Sekretær for Statsrådet og den Centrale Militær Kommission
1982-1985: Partichef for Zhengding i Hebei provinsen
1985: Besøgte Iowa i USA.
1985-1988: Viceborgmester for Xiamen i Fujian provinsen.
1988-1999: Forskellige poster i Kinas Kommunistparti. Blandt andet partisekretær i byen Fuzhou.
1999-2002: Guvernør for Fujian og vice-partisekretær
1998-2002: Læser marxistisk teori på universitet.
2002-2007: Guvernør og partisekretær for Zhejiang provinsen.
2007: Partisekretær for Shanghai.
2007- : Medlem af Politburoets Stående Kommite, leder af Kinas Kommunistpartis partiskole for kadrer.
2008- : Vicepræsident for Folkerepublikken Kina
2010: Viceformaand for den Centrale Militær Kommision.

:: Foto fra Guangzhou Ribao

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.