Kun i Kina: Sanitets Bedstemoren og pigen

Skriv en kommentar
Hverdag / Internettet

Foto li bedstemor

Her er den første af fire historier fra Kina. De er hverken store eller små. Men de er på mange måder typiske for Kina og er af den slags, som sjældent når frem til Danmark og ud i medierne. Her kan du læse den anden og den tredje og den fjerde artikel.

Kineserne har givet den 72-årige Li Xianmei øgenavnet »Sanitets Bedstemoren.« Og det er kærligt ment. Hun blev berømt da en lokal TV-station lavede et indslag med hende, der har bredt sig på nettet.

Det gav omtale i medierne og på internettet, og fik blandet andet denne journalist til at finde hende og skrive om sagen. Der er også en foto-serie med bedstemoren og pigen her.

I artiklen står der, hvordan enken, hvis mand døde i 2001, vågner klokken tre om morgenen for at køre ud og feje og samle skrald i gaderne i Woyang, der ligger i Anhui. Imens passer hun sit seks-årige barnebarn, der sidder pakket ind i tykt tøj på den trehjulede skralde-ladcykel og sover. Faren kom i fængsel efter et skænderi med en nabo i 2010, og moren er forsvundet.

Men gamle Li Xianmei blev fyret på grund af al omtalen. Hendes chef siger, at de var bekymrede for hendes helbred, og at de nu forsøger at hjælpe hende med at få en social ydelse for fattige. Derfor var hun ikke meget for at tale med avisens journalist, som opsøgte hende efter videoen, fordi hun var bange for, at det kunne skade hendes ansøgning.

I virkeligheden er hun nok blevet fyret, fordi hun netop fik så meget omtale og blandt andet viser, hvordan lokalregeringen bruger en 72-årig kvinde. Og grunden til at hun er varsom over for journalister er, at hun har brug for sin arbejdsgivers hjælp til at søge om den sociale ydelse.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.