Kun i Kina: Kvinde, kedsomhed og korruption

Skriv en kommentar
Hverdag / Internettet

Res01 attpic brief Her er den tredje af fire historier fra Kina. De er hverken store eller små. Men de er på mange måder typiske for Kina og er af den slags, som sjældent når frem til Danmark og ud i medierne. Her kan du læse den første og den anden og den fjerde artikel.

Hustruen til en embedsmand i Shanghai blev ikke populær, da hun gik på nettet og pralede af sin mands frynsegoder på Weibo.

Det var omkring det kinesiske nytår for en måned siden, hvor det er normalt, at man giver gaver til hinanden. Det er tit »røde konvolutter« (hongbao 红包), der indeholder penge. Det kan være bedsteforældre, der deler dem ud til familien, eller det være embedsmænd, der får dem af kontaker, hvilket selvfølgelig mere end overskrider grænsen for korruption.

Det kan også være gaver. For eksempel en kontorarbejder, der giver sin chef en dyr pakke cigaretter. Eller altså en lokal embedsmand fra Shanghai, der scorer forskellige ting, som hans hustru så praler med.

»Lokalregering rykker!!,« skrev hun begejstret. Hendes mand havde for eksempel fået gavekort på tusinder af yuan til fisk og skaldyr, et gavekort til en nytårsbanket, og bunker af gaveindpakkede frugter.

De kinesiske internetbrugere gik igang med en »human flesh search.« Det er et begreb, hvor folk går sammen om at lede efter informationer på nettet om personen, for så at finde frem til dem i virkeligheden.

De fandt også hendes rigtige navn og telefonnummer. Og at hendes far er ansat som vicedirektør i et distrikts afdeling for industri og handel.

En journalist opsøgte kvinden og hun forklarede, at hun bare havde opdigtet det hele og skrevet det, fordi hun kedede sig. Hun har slettet mere end 2.000 kommentarer, og har offentligt undskyld for sin »selviske, kedsomheds-opførsel.«

En af kommentarerne til artiklen lyder: »Hvis det er alt, som din mand har fået, så er han relativt ukorrupt.«

Sagen minder lidt om Guo Meimei, der også flashede sin Maserati og luksusvilla på internettet, hvilket ikke faldt i god jord hos almindelige kinesere. Især fordi hun påstod, at hun havde fået det gennem sit arbejde or kinesisk Røde Kors, hvilket viste sig ikke at være sandt. Læs om det på Chinasmack og The Diplomat.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.