Cop 15 og Kina: Kinesisk diplomat tilbage på toppost

Skriv en kommentar
Cop15 og Kina / Politik

Xin 5021205191452468879676 250x169 shkl Det er sjældent, at en kinesisk diplomat bliver kendt i Danmark. Berømt er nok et lidt for stærkt ord, men der er sikkert mange, som stadig husker He Yafei fra klimaforhandlingerne i København.

Internationalt blev han for mange symbolet på et skråsikkert Kina og en af grundene til, at der ikke kom noget større resultat ud af København. Især efter at den kinesiske topdiplomat i et vredesudbrud langede ud efter den amerikanske forhandler Todd Stern, som han kaldte for »totalt uansvarlig« og for at have »mangel på almen fornuft.«

Nogle sagde, at He Yafei gik over stregen i København. Andre mente, at han blot lå på linje med stemningen i den kinesiske lejr, og at han havde taget en kugle for sine overordnede.

Men straks efter mødet, da han var tilbage i Kina, blev han flyttet til Geneve som Kinas FN ambassadør. Mange så det som en klar degradering af He Yafei, der indtil da havde haft en klar og opadgående karriere.

Nu er han så blevet udnævnt til vicedirektør for Statsrådets – det er så nogenlunde det, der svarer til den kinesiske regering – udenrigskontor, skriver nyhedsbureauet Xinhua. Og det er et tegn på, at He Yafei – uanset om han blev udpeget som syndebuk eller degraderet – er tilbage på sporet, som der står i South China Morning Post (paywall):

“There are now two possibilities for He: he could be made chief of the Overseas Chinese Affairs Office, which is a ministerial rank, and then perhaps moved to the more powerful Taiwan Affairs Office,” one professor said. “Or he could be moved back to the Foreign Ministry at some point.”

Here, he would have a better chance of promotion to a ministerial rank at the Overseas Chinese Affairs Office once he was chief, the professors said. The present chief, Li Haifeng, 63, is rumoured to be taking up another role and none of the four deputies has diplomatic experience. Such a rise is more difficult in the Foreign Ministry, where only two posts have ministerial rank.

It is not the first time a diplomat has moved from the Foreign Ministry to another department. Former UN ambassador Wang Guangya, 62, is the head of the Hong Kong and Macau Affairs Office, while former Foreign Ministry general secretary Wang Yi, 59, heads the Taiwan Affairs Office.

“We are seeing a new trend here where Chinese foreign affairs officials are increasingly seen more as politicians than career diplomats, and have to have experience beyond overseas experience,” a professor said. “He’s brief stint in Geneva shows that it was meant to be temporary from the outset. And, now, his exposure from working with the Overseas Chinese Affairs Office may be seen as broadening his portfolio beyond foreign affairs.”

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.