Kun i Kina: Dødsstraf for at lave »afløbs-olie«

Skriv en kommentar
Dagligvarer / Fødevarer / Hverdag / Internettet

20100330100639219 500x375 shkl

Her er den sidste af fire historier fra Kina. De er hverken store eller små. Men de er på mange måder typiske for Kina og er af den slags, som sjældent når frem til Danmark og ud i medierne. Her kan du læse den første, den anden artikel og den tredje artikel.

Der er utallige problemer med fødevarer og -sikkerhed her i Kina. Et af de mere ulækre af slagsen er »afløbs-olie.«

Det er gamle madrester, der bliver samlet ind fra restauranter, cafeterier og kantiner, og som derefter bliver sorteret og presset, så man udvinder madolien fra affaldet. Derefter bliver det hældt på nye flasker og bøtter og solgt igen.

Udover at det er ulækkert, at sidde og spise sig igennem andre folks madrester, så er olien også farlig. Når den en gang er blevet brugt, så kan den indeholde kræftfremkaldende stoffer, der kommer efter madlavning med ingredienser, som indeholder stivelse.

Det er et omfattende problem i Kina. En professor lavede sidste år en undersøgelse, som viste at hver tiende måltid i Kina er lavet med genbrugt og beskidt madolie, så der er god grund til, at så mange kinesere bekymrer sig om det. Du og andre fødevareskandaler, som selvysende kød og eksploderende vandmeloner, kan du læse om her på Kinablog.

Alene i Shandong var der sidste år 134 personer, der blev arresteret for at producere og sælge »afløbs-olie,« som Xinhua skrev i onsdags. I en af sagerne blev to mænd idømt ti års fængsel for at sælge mere end 110 ton.

Derfor har myndighederne, der i årevis har lovet forbedringer af fødevaresikkerheden, og som en gang imellem lancerer forskellige kampagner, som aldrig løser de grundlæggende problemer, følt sig presset til at vise handlekraft.

Så nu kan man få dødsstraf, hvis man laver eller sælger »afløbs-olie.« Det offentliggjorde den kinesiske højesteret og Ministeriet for Offentlig Sikkerhed tidligere på ugen (ZH).

Samtidig vil der også falde straffe til embedsmænd, der svigter deres ansvar. Men som mælkeskandalen i 2008 – læs om den her på Kinablog – har vist, så er det ikke et løfte, man skal tage alt for seriøst.
 
For kineserne er den giftige mad et reelt og stort problem, og der er meget lidt sympati for skurkene i fødevareindustrien, som en person skrev på Weibo:

食品造假的统统判死刑!不然还让他们继续毒害劳动人民?都要拖出去斩了

»Uanset hvem, der er ansvarlig for fødevareskandalerne, så skal de dømmes til døden, ellers vil de bare fortsætte med at forgifte os almindelige folk. Af med hovederne«

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.