OL i London 2012: Kinas olympiske maratonløbere opdrætter høns

Skriv en kommentar
OL 2008 Beijing

Auto xinhua 4204080711515939210

Det kinesiske OL-landshold i maratonløb er begyndt at opdrætte høns.

Lige nu er de olympiske maratonløbere i træningslejr i Lijiang, som er en by, der ligger i 2.400 meter i bjergene i den sydlige Yunnan provins. Det kinesiske sportssystem har ikke noget officielt center i byen, så derfor bor landsholdet på hotel. Det betyder også, at de selv skal sørge for maden.

Og så skal man passe på, hvis man er i Kina. Især hvis man er professionel sportsudøver, der måske skal testes for doping. For der er stor sandsynlighed for, at der er så store mængder hormoner og stoffer som clenbuterol i kosten, at det kan måles i en dopingkontrol.

Så hvad gør man, hvis man er kinesisk træner og holdleder for otte maratonløbere?

»Jeg er jo ikke ligefrem professionel hønseavler. Men vi har købt 12 kyllinger, der står i bure omme i baggården,« siger Tian Xiaojun over telefonen fra Lijiang.

Hotellet har – meget forståeligt – ikke noget sted, der er beregnet til at gæster kan opdrætte høns. Men fuglene stå prikker i jorden, og de har det fint, fortæller Tian. Han siger også, at det landsholdet ikke har en officiel hønsefodrer.

»Jeg fodrer dem selv jævnligt. Alle kan gøre det, for det er jo ikke professionelt opdræt,« siger Tian Xiaojun.

Da holdet først kom til byen spiste de kun grøntsager de første par dage. Men de tog på landet og fandt en bonde, der solgte nogle fritgående høns til dem, for atleterne skal også have kød. Holdets ernæringseksperter sørger dog for, at løberne højst får omkring ti procent kød i kosten.

Det har jeg fuld forståelse for. De seneste fire år i Beijing har også gjort mig til vegetar – godt hjulpet på vej af »Eating Animals« og »The China Study« – og jeg får ikke mere end cirka ti-femten procent mælk, ost og andre ting fra dyr i min kost. Og altså på grund af de mange fødevareskandaler, som der stort set er en ny af hver dag.

Et par eksempler. For få dage siden blev der fundet rejer, hvor der var sprøjtet lim ind i hovederne. Det forøgede vægten, så sælgerne kunne få flere penge. Det var også derfor, at en mand forleden kunne stå frem og vise, hvordan han skrabede 500 gram voks af fem nyindkøbte æbler. Og så er der selvfølgelig de falske æg, der kan hoppe 40 centimeter, og så »kloak olien.« Altså olie, der bliver lavet af eksempelvis madrester fra restauranter. To personer blev for nyligt dømt for at sælge 110 ton af slagsen. Du kan læse flere klamme eksempler her på Kinablog.

Et af de større problemer er dog kød med hormoner og så clenbuterol, som Alberto Contador også har været i nærkontakt med. Det har blandt andet fået en judo klub i Tianjin til at selv at opdrætte 20 grise, mens en sportsskole i Sichuan har over 100 grise. Så er det kinesiske landshold i maratonløb på vej til at oprette en mindre svinefarm?

»Nej, vi kommer altså ikke til at opdrætte større dyr,« siger Tian Xiaojun, der håber på »et enkelt stykke metal« til holdet i London.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.