Bo Xilai og magtkamp i Kina: Giftmord i Chongqing?

Skriv en kommentar
Politik

Voa chinese bo xilai 13Feb12 480 250x182 shkl Neil Heywood døde på et hotelværelse i Chongqing. Han havde drukket for meget. Det var den officielle forklaring fra de lokale myndigheder, der kort efter kremerede liget.

Men der er et problem. Neil Heywood drak ikke spiritus. Så hvordan kan en afholdsmand dø af alkoholforgiftning?

Storbritannien har bedt de kinesiske myndigheder om at efterforske sagen om den britiske forretningsmand, der døde i november sidste år. Ifølge udenrigsministeriet i London er man »for nyligt blevet gjort opmærksom på mistænkelige forhold omkring hans død.«

Dermed er der åbnet endnu et kapitel i den bizarre sag om den magtfulde politiker Bo Xilai. For hvad var Neil Heywoods forbindelser til Bo og hans familie?

Læs også – Opsamling og links: Bo Xilai indblandet i mord?

Skandalen omkring Bo Xilai begyndte i februar, da Wang Lijun, der var viceborgmester og den ansvarlige for politiet i Chongqing, flygtede til det amerikanske konsulat i Chengdu.

Bo Xilai, der var partisekretær i Chongqing og dermed den øverste ansvarlige for byområdet med de over 30 millioner indbyggere, havde netop fjernet Wang fra sine poster, og parkeret ham på ufarlige ansvarsområder som uddannelse og miljø.

Bo Xilai er en af de mest karismatiske og kontroversielle politikere i Kina. Sammen med sin tætte allierede, Wang Lijun, begyndte han i 2009 en kampagne mod byens mafia, der blev voldsomt kritiseret for at være på kant med loven. Men den var effektiv, og Wang Lijun fik forstærket sit image som Kinas ukorrupte jernnæve og »robocop.«

Men i januar i år rager makkerparret uklar med hinanden, for Bo Xilai og hans familie, blandt andre hustruen Gu Kailai, er indblandet i en efterforskning om korruption. Det kunne Reuters, der citerer anonyme kilder, afsløre i sidste uge.

Læs også – Bo Xilai: Hvor er det røde Chongqing i dag?

Derfor flygtede Wang Lijun til det amerikanske konsulat i Chengdu, hvor han søgte om asyl. Her tilbragte han en nat, mens bygningen blev omringet af kinesisk politi og sikkerhedsstyrker.

Hverken USA eller Kina er endnu kommet med officielle udmeldinger om, hvad der blev diskuteret i Chengdu. Da Wang Lijun forlod konsulatet blev han straks taget og fløjet til Beijing. Han har ikke vist sig offentligt side, og han er i øjeblikket ved at blive efterforsket af Ministeriet for Statens Sikkerhed.

Ifølge Wall Street Journal, der mandag citerede »diplomater og folk med kendskab til sagen,« skulle Wang Lijun være raget uklar med Bo, da han i januar også præsenterede sin chef for beviser for, at Neil Heywood var blevet forgiftet. Bo Xilais hustru skulle være indblandet i en forretningsstrid med den britiske forretningsmand, som der ikke er mange oplysninger om. Ifølge avisen skulle Heywood have forbindelser til familien Bo, fordi hans kinesiske hustru kendte dem fra Dalian, hvor Bo var borgmester fra 1993 til 2001.

Bo Xilai og hans hustru har været forsvundet siden Bo uventet blev fjernet fra sin magtfulde post for lidt over en uge siden.

:: Foto fra Wikipedia

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.