Bo Xilai: Politisk mordgåde i Kina

Skriv en kommentar
Politik

121277179 141n

Så blev han fyret. Og hun blev anklaget for mord. I går havde de statslige medier travlt med at overbevise kineserne om partiets version af den største politiske skandale i Kina i over 20 år.

Den 62-årige Bo Xilai, den karismatiske politiker, der er Kinas svar på Silvio Berlusconi, blev sent tirsdag fjernet fra sine magtfulde stillinger i Kinas Kommunistparti. Samtidig blev hans hustru, Gu Kailai, sat i husarrest, og myndighederne efterforsker hende nu for mordet på en 41-årig brite, der blev fundet død på et hotelværelse i Chongqing i november sidste år.

Her var Bo Xilai partisekretær i det enorme byområde med over 30 millioner indbyggere. Bo var på vej til at få en toppost i Kinas Kommunistparti, der holder partikongres til efteråret, hvor der skal vælges nye ledere for Kina. Mange af dem kommer til at sidde frem til 2023, og det er den største politiske rokade i et årti.

• Læs ogsåalle tidligere artikler på Kinablog om Bo Xilai

Men i sidste måned blev Bo fjernet som partisekretær for Chongqing. Og sent tirsdag aften skrev det officielle nyhedsbureau Xinhua, at han også var blevet fjernet fra sin post i Kinas Kommunistpartis Politibureau, der består af de 25 mest magtfulde mænd i Kina. Ifølge Xinhua på grund af »alvorlige disciplinære overtrædelser,« som blandt andet kunne være korruption.

Dermed er der sat et endegyldigt punktum for Bo Xilais politiske karriere, siger analytikere. Det er en af de mest dramatiske politiske skandaler i Kina siden 1989, hvor den reformvenlige Zhao Ziyang, der var generalsekretær for partiet, blev fjernet og erstattet af Jiang Zemin. Han stod i spidsen for en konservativ fløj, der fik militæret til at slå ned på demonstranterne på Den Himmelske Fredsplads i Beijing. Op mod flere tusinder civile og soldater blev dræbt.

Det er højst usædvanligt, at kineserne får et glimt af de interne uenigheder, der er i den øverste ledelse i Kinas Kommunistparti. Men der kom sprækker i facaden, da Bo Xilais højre hånd, Wang Lijun, i februar søgte om politisk asyl på det amerikanske konsulat i Chengdu. Og siden har for eksempel de cirka 700 millioner kinesiske mikroblogs stået i flammer med diskussioner, debat og rygter.

Nu forsøger etpartistaten så at tage det første skridt mod at lægge låg på den åbne magtkamp. Hele onsdag var nyhedsudsendelserne på TV hver time fyldt med et slet skjult karaktermord på Bo Xilai og undersøgelsen mod hans hustru som de øverste nyheder. Avisen Folkets Dagblad, der er partiets talerør, opfordrede til at bakke op om topledelsen. Samtidig skrev den nationalistiske tabloidavis Global Tidende, at landet med Bo Xilais afgang var kommet over et »bump« mod partikongressen til efteråret. Og onsdag havde alle større aviser og netmedier Bo Xilais afgang på forsiden.

• Læs ogsåKinas røde stjerne: Magtkampen med Bo Xilai giver sjældent indblik i kinesisk toppolitik

Analytikere siger, at populisten Bo fik mange fjender, fordi han forsøgte at forfremme sig selv ved at blive populær i befolkningen. Derfor skabte han uro i partitoppen, for normalt bliver politiske stillinger i Kina aftalt bag lukkede døre og gennem personlige netværk.

Samtidig er også en magtkamp, der handler om Kinas politiske og økonomiske fremtid. Bo Xilai stod for en konservativ politik, der havde modstandere blandt mere liberale kræfter i partiet. Og den fortsætter. Men med Bo’s fyring ser det ud til, at der er skabt enighed og ro i toppen af partiet, der vil have et roligt tronskifte på kongressen om få måneder.

Der er ikke sat nogen dato for, hvornår undersøgelserne mod Wang Lijun, Gu Kailai og Bo Xilai bliver afsluttet, og kineserne har stadig utallige spørgsmål. Men på trods af stærk censur på internettet, så er der stadig debat på de mange mikroblogs, hvor en af kommentarerne i går lød:

梁加煇:重庆那点事,极其深刻的告诉我们,不管大是大非还是小事小非,站对队伍有多重要,Fucking。

»Uanset hvad der skete i Chongqing, og hvad der er rigtigt og forkert, så er læren, at man skal stå på samme side som vinderne,« skrev en af brugerne på mikrobloggen Sina Weibo.

:: Foto fra Xinhua, der siden er blevet censuret. Det viser familien Bo med sønnen Guagua

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.