Magtkamp i Kina: Hovedpersoner og tidslinje

Skriv en kommentar
Politik

Med Bo Xilais afgang er den politiske magtkamp brudt ud i lys lue. Det er den største ideologiske og politiske magtkamp i Kina i to årtier, der også handler om den politiske og økonomiske kurs for Kina i de kommende år, og hvem der skal stå i spidsen for landet frem til 2023. Du kan læse alle tidligere artikler om magtkampen og Bo Xilai her. Note: Tidslinje opdateret 26. august 2013.

Hovedpersonerne:
• Bo Xila: Kinas erhvervsminister fra 2002 og frem til 2007, hvor Bo blev udnævnt til partisekretær for Chongqing. Populær blandt mange kinesere og kendt over hele Kina som neo-maoist og fortaler for gamle kommunistiske værdier. Søn af en kommunistpartiets grundlæggere.

• Gu Kailai: Bo Xilais anden hustru. Hun er advokat og forfatter til flere bøger, men har i de seneste år været involveret i forretninger i USA og Storbritannien. Parret har en søn, Bo Guagua, der studerer på Harvard i USA.

• Wang Lijun: Blev i 2008 udnævnt som ansvarlig for politiet i Chongqing, og blev en af Bo Xilias’s nærmeste allierede. Var populær og blev landskendt som hårdtslående politimand, der ryddede op i byens mafia.

• Neil Heywood: Den 41-årige britiske forretningsmand og konsulent var tæt knyttet til familien Bo og lavede forretninger med Gu Kailai. Han blev fundet død på et hotelværelse i Chongqing i november 2011.

• Politbureauet Stående Komite: De ni mest magtfulde personer i landet. Tæller blandt andre partiets generelsekretær Hu Jintao, der også er præsident, og premierminister Wen Jiabao.

• Politbureauet: Har i alt 25 medlemmer, og Bo Xilai var indtil denne uge en af dem. Ni af dem er også medlemmerne i den stående komite. Den lille gruppe står over regeringen og har reelt magten over Kina.

Tidslinje:
2007: Bo Xilai, der var Kinas erhvervsminister siden 2002, udnævnt til partisekretær i Chongqing.

2008: Wang Lijun bliver udnævnt som ansvarlig for politiet i Chongqing, og bliver en af Bo’s tættest allierede.

2008: Bo Xilai og Chongqing begynder den »røde« kampagne, hvor beboerne blandt andet opfordres til at synge revolutionære sange.

2009: Chongqing sender digte og citater fra Mao Zedong og hans bog »Den Lille Røde Bog« ud på mobiltelefoner.

2009: Bo Xilai og Wang Lijun begynder en massiv kampagne mod korruption og byens mafia. Over 1.000 bliver arresteret og dømt. Kampagnen kritiseres for at være på kant med loven.

2011: Wang bliver udnævnt til viceborgmester i Chongqing.

2011: Briten Neil Haywood bliver fundet død på hotelværelse i Chongqing. Officielt på grund af alkoholforgiftning.

2012:
2. februar: Den populære Wang Lijun bliver uventet fjernet fra sin højtstående post som politichef i Chongqing og degraderet til at få ansvar for blandt andet sport og videnskab.

6. februar: Wang Lijun flygter til nabobyen Chengdu og det amerikanske konsulat. Her overnatter han og beder om politisk asyl, kommer det senere frem. Det er potentielt den højeststående afhopning fra Kina i årtier.

7. februar: Gennem forhandlinger indvilger Wang Lijun i at forlade konsulatet, og bliver straks ført bort af embedsmænd.

8. februar: Chongqings lokalregering forsøger at bortforklare Wangs spektakulære flugt med, at han er stresset og nu er på »ferie-agtig sygeorlov.«

5. marts: Lokalregeringen siger, at Wang frivilligt forlod konsulatet efter forhandlinger med tre fremtrædende politikere fra Chongqing. Ministeriet for Statens Sikkerhed efterforsker nu Wang for spionage og landsskadelig virksomhed.

8. marts: Det årlige politisk topmøde i det kinesiske parlament i Beijing. Her mødes også Politbureauet, som består af de 25 mest magtfulde politikere øverst i partiet. Bo udebliver som den eneste af dem fra mødet. Officielt på grund af »hoste«.

9. marts: Bo kommer med første officielle kommentar om sagen. Siger at Wang Lijun var den forkerte mand til jobbet. Afviser al snak om magtkamp, og beskylder andre for en smædekampagne mod ham og familien.

14. marts: Daværende premierminister Wen Jiabao siger, at centralregeringen ser alvorligt på sagen. Han kritiserer indirekte Bo og hans maoistiske holdninger og advarer om, at Kina kan være på vej mod ny Kulturrevolution.

15. marts: Bo Xilai forsvinder fra offentligheden og bliver fjernet fra sin post som partisekretær for Chongqing. Det skyldes officielt hans rolle i Wang Lijuns sag.

19. marts: Lækket dokument og båndoptagelser viser efter sigende, at Bo ragede uklar med Wang Lijun, da han forsøgte at standse en efterforskning mod sin hustru året før.

26. marts: Storbritannien bekræfter, at man har bedt Kina om at efterforske den britisk forretningsmand Neil Heywoods dødsfald i Chongqing i november 2011.

April Kina lukker flere neo-maostiske hjemmesider, der forsvarede Bo Xilai.

10. april: Bo Xilai bliver nu også frataget sine poster i Kinas Kommunistparti. Hans hustru, Gu Kailai, bliver nu officielt efterforsket i mordsagen mod Neil Heywood.

26. april: Ifølge New York Times stod Bo Xilai i spidsen for en omfattende netværk af aflytning i Chongqing, hvor også telefonopkald til daværende præsident Hu Jintao blev overvåget.

24. maj: Bo Xilais søn, Bo Guagua, består eksamen på Kennedy School of Govnerment på amerikanske Harvard University.

18. juni: Der har været politisk storrengøring i Chongqing, og byens nye leder, Zhang Dejiang, siger, at skandalen har rettet alvorlig skade på Kinas omdømme og kommunistpartiet.

26. juli: Gu Kailai og hendes assistent Zhang Xiaojun tiltales for mord.

9. august: Retssagen mod Gu og Zhang begynder. Ifølge domstolen anfægter de ikke anklagerne og dommerne trækker sig for at votere.

20. august: Gu Kailai bliver dømt for mordet på Neil Heywood og får en betinget dødsdom, der normalt efter to år ændres til livsvarigt fængsel. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.

5. september: Wang Lijun bliver anklaget for afhopning, magtmisbrug og korruption.

17. september: Retssagen mod Wang Lijun begynder i hemmelighed og slutter dagen efter.

24. september: Wang Lijun bliver dømt og straffes med fængsel i 15 år. En mild straf som skyldes, at han samarbejdede med myndighederne.

26. September: Bo Xilai ekskluderes fra Kinas Kommunistpartiet.

2013:

25. juli: Bo Xilai anklages for korruption og magtmisbrug.

26. august: Retssagen mod Bo Xilai slutter efter fem dage.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.