Kinas magtfulde mænd: De kommer med Hu Jintao til Danmark

Skriv en kommentar
Politik

U86P4T8D1596815F107DT20090311090928

Det er ikke kun præsident Hu Jintao, der kommer til Danmark i næste uge. Det er også nogle af Kinas mest magtfulde mænd, der er med i følget. Men kender du for eksempel Wang Qishan? De fleste danskere vil nok sige – Wang hvem?

Prøv at sammenlign Hu Jintaos følge med det, som den kinesiske premierminister Wen Jiabao havde med til Sverige og Island, hvor han var på besøg i slutningen af april.

Wen havde blandt andre handelsminister Chen Deming og udenrigsminister Yang Jiechi med sig. Bestemt ingen letvægtere i et-partistaten Kina, og de er også med til Danmark i næste uge.

Men hvis man sammenligner Wen Jiabaos delegation, så er der større politiske muskler med, når det er Hu Jintao som er på udlandstur.

Den 69-årige Hu er i sig selv en mand med imponerende titler.

Han er præsident for Folkerepublikken Kina, der med over 1,3 milliarder mennesker er den mest folkerige nation på jordkloden. Hu Jintao er generalsekretær for Kinas Kommunistparti, der med mere end 80 millioner medlemmer er verdens største politiske organisation. Og han er formand for partiets Centrale Militærkomite, der har kontrollen over Folkets Befrielseshær, der er det største militær på kloden.

• Læs også – Derfor kommer Kinas præsident Hu Jintao til Danmark

Derfor er der også mere politisk tyngde i hans følge, når han rejser udenlands. Og mange af dem har også været med på ture, som da Hu Jintao for eksempel besøgte Storbritannien og G20-topmødet i 2009.

For eksempel Wang Qishan. Og her vil de fleste danskere nok spørge – Wang hvem? Men han er et godt eksempel på en af dem, som de danske politikere og erhvervsfolk bør lægge mærke til under møderne i næste uge.

I 2009 kom Wang Qishan – navnet udtales så nogenlunde Wang Ti-shan – på det amerikanske magasin Times liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden. Dengang skrev den daværende amerikanske finansminister Henry Paulson om ham, at han var »beslutsom og videbegærlig.« Han er historisk interesseret og kan lide filosofiske debatter og har »en drilagtig humor.«

Den 63-årige Wang løser kriser. Hans karriere i partiet begyndte for alvor, da han i slutningen af 1990erne overtog et statsejet selskab i Guangdong, der var på grænsen til at gå konkurs med en gæld på et to-cifret milliardbeløb, som kunne have kastet Kina ud i en økonomisk krise.

Da SARS-epidemien begyndte at sprede sig i Beijing i 2003, forsøgte den daværende borgmester at skjule det. Det udviklede sig til en international skandale. Han blev fyret og Wang sat ind på posten. Her sørgede han også for at gennemføre milliard-forretningen og Kinas største image-projekt, De Olympiske Lege, i 2008.

• Læs også – Fjern og usynlig: Portræt af Kinas præsident Hu Jintao

På et tidspunkt cirkulerede der også rygter om i Beijing, han var på vej til at blive Kinas næste premierminister her senere i år, hvor der er partikongres. Det er den største politiske rokade i Kina i ti år, hvor blandt andre Hu Jintao og Wen Jiabao træder tilbage og baner vejen for nye ledere. Wang bliver næppe premierminister, men han er næsten sikker på at få en plads i Politibureauets Stående Komite, der er den gruppe på lidt over en håndfuld mænd, der har magten over partiet og et-partistaten Kina.

Sådan en stilling kræver selvtillid. Det har Wang. Avisen Wall Street Journal har skrevet om, hvordan Wang var til møde med erhvervsledere og højtstående folk fra EU, der beklagede sig over de ulige markedsvilkår i Kina.

»Jeg ved, at i vil klage. Men charmen ved det kinesiske marked er, at det er uimodståeligt,« sagde Wang Qishan ifølge avisen.

Det er så spørgsmålet, om de danske politikere og erhvervsfolk også synes det. Hvis de gør, så må de hellere være forberedte. Og håbe på, at Wang har taget sin drilske humor med fra Kina.

Fem af de vigtigste i delegationen – hvem er de?

Wang Qishan
Vicepremierminister i Statsrådet, der svarer til den kinesiske regering, hvor han har ansvaret for Kinas Økonomi. Medlem af Politbureauet, der er de 24 mest magtfulde mænd i Kina.

Ling Jihua
Leder af i organisationen med det fyldige navn »Sekretariatet for Kinas Kommunistpartis Centrale Komite.« Det er det buraukratiske hjerte i partiet og dermed også i et-partistaten Kina.

Dai Bingguo
Stillinger i partiet er ofte vigtigere end stillinger i staten, og Dai er den øverst ansvarlige for Kinas udenrigspolitik.

Wang Huning
Er altid med på Hu Jintaos udlandsrejser, og han er medlem af partiets sekretariat og ansvarlig for partiets politiske forskning.

Zhang Ping
Leder af den magtfulde »Nationale Kommission til Udvikling og Reform,« der administrerer og planlægger den kinesiske økonomi.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.