Hu Jintao i Danmark: Kina anholder Nobel-kandidat

Skriv en kommentar
Politik

1195 hujia jpg 200x255 shkl 175x223 Kina har igen chikaneret en af landets skarpeste kritikere, der alligevel opfordrer Danmark til at tale menneskerettigheder med Hu Jintao.

Hu Jia havde været i banken for at hæve penge og var på vej hjem. Det første, han lagde mærke til, var politibilerne, der holdt på gaden med tændte blink. Rundt om stod der cirka 20 mænd fra det nationale sikkerhedspoliti og ventede på ham.

»De sagde, at jeg havde brudt reglerne,« siger Hu Jia over telefonen. Han lyder træt. De bortførte ham tirsdag formiddag, og det var først onsdag morgen ved syvtiden, at han kom hjem til lejligheden, der ligger i udkanten af Beijing.

Den 38-årige Hu Jia er en af Kinas mest fremtrædende og centrale kritikere. Han har været nomineret til Nobels Fredspris, og i 2008 modtog han EU’s prestigiøse Sakharov-pris, som Nelson Mandela var den første til at blive tildelt i 1988.

Hu Jia har blandt andet været involveret i miljøbevægelsen, og har arbejdet for AIDS-patienters rettigheder og med tibetanske spørgsmål. Han blev fængslet i 2008 for at »opfordre til omvæltning af staten« og blev først løsladt i juni sidste år.

• Læs også – Li Wangyang: Menneskerettigheder og Hu Jintaos »gyldne år«

Hu har dog været konstant overvåget siden og er vant til at blive chikaneret af myndighederne, der overvåger og skygger ham dagligt.

I marts offentliggjorde Kina, at budgettet for intern sikkerhed er på lidt over 111 milliarder USD om året. Dermed er det for første gang større end forsvarsbudgettet, der i år er på 95 milliarder USD.

Det er et enormt apperat, der blandt andet overvåger personer som Hu Jia. Så hvordan foregår det? I Hu Jias tilfælde er der normalt mindst to biler, der følger efter ham, siger han. I den ene bil sidder der to fra det, som han kalder den operative afdeling (行动部门), der har myndighed til for eksempel at gå ind og arrestere ham. I den anden bil sidder der folk, som blandt andet filmer ham.

Sikkerhedspolitiet bortførte Hu Jia tirsdag og tog ham til forhør, fordi han var på vej til Shandong-provinsen for at besøge Chen Guangchengs 78-årige mor, siger han.

»Det var blot et personligt besøg. Jeg ved ikke, hvordan sikkerhedspolitiet fandt ud af det,« siger Hu Jia.

Chen Guangcheng er den blinde advokat, der i begyndelsen af juni flygtede fra sin ulovlige husarrest i Shandong, og som med hjælp fra den amerikanske ambassade i Beijing nu befinder sig i USA.

Hu Jia og Chen Guangcheng er blot de seneste eksempler på, hvordan myndighederne behandler advokater, aktivister og andre, der arbejder for menneskerettigheder i Kina.

Onsdag i sidste uge døde den 62-årige Li Wangyang under mystiske omstændigheder. Han var en aktivist, der efter demonstrationerne på Tiananmen (Himmelske Fredsplads) i 1989 brugte 21 år i fængsel.

Li var blevet blind, døv og gangbesværet efter tortur, og han døde mens han var indlagt på et hospital, hvor han var konstant overvåget af politiet.

Familien forlangte en åben og uvildig undersøgelse af dødsfaldet. Men på trods af protester blev liget obduceret fredag. Og myndighederne kremerede Li Wangyang lørdag uden familiens accept.

• Læs også – Menneskerettigheder i Kina: Begik Li Wangyang selvmord?

Det fik søndag op mod 25.000 til at gå på gaden i Hong Kong. Byen hører under Folkerepublikken Kina, men den tidligere britiske koloni har ytringsfrihed og et andet politisk system. Demonstranterne forlangte, at de kinesiske myndigheder skulle undersøge Li Wangyangs dødsfald.

Over 10.000 personer har også skrevet under på en underskriftsindsamling på internettet, hvor de kræver en undersøgelse af dødsfaldet. Blandt andre den kendte kunstner Ai Weiwei og Hu Jia.

»Li Wangyangs død kom som et chok for os. Vi vidste ikke at myndighederne ville »begå selvmord« på folk,« siger Hu Jia.

»De kinesiske lederes tro er frygt og vold. Men der er altid folk i historien, der er i opposition til magten, og som ikke er bange for at betale med deres liv,« siger Hu Jia og tilføjer, at den enorme vægt som myndighederne lægger på social stabilitet viser, hvor pressede de er.

Derfor håber han også, at de danske ledere vil opføre sig ansvarligt og tage menneskerettigheder op med Hu Jintao, siger Hu Jia. Især fordi præsident besøger Danmark, som han altid har haft et særligt forhold til.

»H. C. Andersen siden min barndom malet så mange smukke billeder for mig. Jeg er stærkt tiltrukket af de europæiske lande, der er som eventyr for mig. De er fredelige. Folk er frie og glade. Det er det, jeg drømmer om,« siger Hu Jia.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.