Hu Jintao i Danmark: Det taler de (ikke) om i Kina

Skriv en kommentar
Politik

Sina weibo hu jintao abort

De danske medier har været fulde af Hu Jintao og besøget til Danmark. Men hvad med de kinesiske?

Hvis man tager en håndfuld af de mest populære aviser i Beijing, så var der kun en enkelt af dem, der fredag havde skrevet om Hus ankomst til København. Og det var blot et telegram fra det officielle nyhedsbureau Xinhua, der øverst på forsiden fortalte, at formand Hu Jintao var ankommet på officielt besøg til Danmark.

Renmin Ribao – Folkets Dagblad – havde besøget på forsiden, som de stort set altid har, når generalsekretær Hu Jintao er på udlandsrejse. Det er partiavisen, og den er kendt for at være ustyrligt kedsommelig.

De kinesiske mediers lille dækning af besøget skyldes måske tidsforskellen på seks timer mellem Kina og Danmark. Og at det først var fredag, at den kinesiske delegation havde egentlige møder, så det var efter deadline i Kina. (Note – se her på Berlingske, hvor jeg opsamling over, hvad de kinesiske aviser skrev lørdag.)

Men hvis man skal se på den offentlige debat i Kina, så foregår den i høj grad på internettet. Og især på de mange mikroblogs, der hedder »weibo« på kinesisk. De fungerer ofte som en mellemting mellem Twitter og Facebook.

Den mest populære af dem hedder Sina Weibo, og den har 300 millioner brugere, og det er i høj grad her, at kineserne debatterer.

På Sina Weibo kan man hele tiden se en liste over de mest populære emner, der får flest indlæg. Så hvad var det, at kineserne talte om i går fredag? Her er en top fem over de hotteste emner.

1. »En Bid af Kina«
Det statslige CCTV har netop vist en dokumentarserie om mad i Kina. En rejse gennem provinserne, hvor man så ofte glemte delikatesser og lokale retter. De syv episoder er overraskende blevet en af de mest populære TV-serier i årevis, der har fået kineserne til at genopdage deres madkultur.

»Efter at have set En Bid af Kina, hvordan kan jeg undgå at tage på?«

»I en tid hvor politikere får folk til at gå i krig mod hinanden, så er det at spise en af de få ting, som folk stadig har til fælles, og som man kan glædes over.«

2. Flådepatruljer mod Kina
De seneste måneder har der været sammenstød i det Sydkinesiske Hav mellem Filippinerne og Kina, der hævder retten over en den samme øgruppe. Der er også grænsestridigheder mellem Kina og andre lande som for eksempel Vietnam, Brunei, Indonesien og altså Filippinerne, der nu overvejer fælles patruljer.

»Det er godt. Det vil sætte en stopper for Kinas plyndringer. Disse landes prioriteter skulle være at tage de værdier tilbage, som Kina og Kinas Kommunistparti har gjort i deres lande og udvise de kinesere, der arbejder med at udplyndre deres lande.«

»Og hvad så? Kineserne spiser bare færre importerede bananer, og så kommer Filippinerne i vanskeligheder. Vi kan bare fokusere på at ødelægge deres økonomi… lad os se hvem der dør først.«

3. Tvangsabort på kvinde gravid i syvende måned
Tre embedsmænd fra en lille by tvang en kvinde til at abortere, da hun var i syvende måned. Hun kunne ikke betale de 40.000 yuan (40.000 kr) som det ville koste i bøde for at få barn nummer to. Tvangsaborter er forbudte i Kina, men lokalregeringer er ofte under pres for at overholde et-barnspolitikken. De tre mænd blev afskediget fredag men er ikke yderligere straffet.

»Ifølge loven er der dødsstraf til mordere.«

»Hvordan kan en forbrydelse som mord ende med en afskedigelse? For et stykke tid siden var der en anden kvinde, der døde mens hun blev tvunget til abort. Uden strenge straffe, hvordan skal man nogensinde kunne få stoppet det?«

4. EM i fodbold
Der er meget få, der dyrker fodbold i Kina. Men der er relativt mange, som ser det, og de millioner af fans er uhyre dedikerede. Derfor var et af de store emner Italien-Kroatien, som endte 1-1. Og Spanien der slog Irland med 4-0.

»EM i fodbold er virkelig godt, for min chef kommer ikke på arbejde, og min kæreste generer mig ikke. Vil helt klart foreslå, at EM bliver gjort til en årlig begivenhed, der varer seks måneder. Og så efterfulgt af VM.«

»Jeg vil tage til Irland, hvis jeg får chancen for det. De rørte mig virkelig.«

5. Gravid skuespiller
Li Xiaolu er en af Kinas mest berømte skuespillere. Hun er 29-år og havde sin første rolle i 1998 i filmen om »Xiu Xiu,« der også blev indstillet til en Guldbjørn ved Berlinalen i Berlin.

»Åh, Li Xiaolu, du er så smuk.«

»Hvad rager det os?«

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.