Politisk kongres i Kina: Sig det med blomster

Skriv en kommentar
Politik

Parti kongres blomster

Hvornår visner blomster? Det er lige nu et af de helt store spørgsmål i kinesisk politik.

Der var engang, hvor Verden ikke behøvede at interessere sig for en partikongres i Kinas Kommunistparti. Men det var inden Kina blev verdens andenstørste økonomi og en vigtig spiller i global politik.

Nu står Kina så foran den største politiske rokade siden 2002, hvor der kommer nye ledere i spidsen af partiet, som i de næste ti år skal regere den mest folkerige nation på kloden. Og det er måske ikke gået helt op for dem, hvor meget omverdenen er begyndt at interessere sig for dem.

For Kinas Kommunistpartis 18. Nationale Kongres – som er det meget officielle og meget lidt sexede navn på begivenheden – skulle være et stykke velkoordineret teater og vise omverdenen, at etpartistaten er en velsmurt og effektiv politisk maskine.

Men så blev 2012 fyldt op med Bo Xilai, korruption, optøjer, økonomisk krise, protester mod Japan og en præsident der forsvandt i to uger samt andre politiske problemer og skandaler. Samtidig er der masser af rygter om interne magtkampe. Og det bliver ikke til mere end rygter, for kinesisk politik foregår i en sort boks, hvor ingen reelt ved, hvad der foregår i toppen af partiet.

Derfor bliver der også lagt mærke til de mindste ujævne bump. Som for eksempel at partiet endnu ikke har offentliggjort en dato for, hvornår kongressen skal holdes. De interne studehandler mellem de nuværende, afgående og indkommende ledere om stillinger i partiet og etpartistaten burde for længst været faldet på plads. Men nej.

Der har længe været rygter om, at kongressen skulle holdes i oktober. Men de andre år har det været offentliggjort allerede i august. Der har også været rygter om, at kongressen først kom i december. Måske endda først til næste år. Men lige nu går de mest hårdnakkede spekulationer på, at den kommer i midten af oktober.

Og fordi kinesisk politik foregår bag en mur af officiel tavshed, hvor ingen nyheder er gode nyheder, bliver omverdenen også nødt til at komme med mere eller mindre kvalificerede gæt på, hvad der foregår. Det kan man kalde for Pekingoloy, som jeg skrev om her på Facebook, hvor jeg linkede til en fin artikel på Economist.

Noget af det som tyder på, at kongressen nu endelig er på vej, er blomsterdekorationer. For det gode spørgsmål i kinesisk politik er lige nu, hvornår blomster visner?

Forleden skrev Beijing Times om, hvordan man gik igang med at pynte Tiananmen pladsen op med blomster, og hvordan det skulle stå færdigt den 8. oktober og være der indtil kongressen slutter.

Tidligere i dag gik jeg så forbi det kinesiske Udenrigsministerium, der ligger ved det store Chaoyangmen kryds ved den anden ringvej i det centrale Beijing.

Her gik der arbejdere rundt, som var ved at bygge en enorm en blomsterdekoration, hvor der stod 欢迎十八大 – der kan oversættes til “hilser den 18. partikongres velkommen.”

Blomsterne kan næppe holde sig til vinter. Eller til november. Og derfor er der kommet endnu et lille tegn på, at kongressen kommer i midten af oktober.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.