Propaganda og penge: Kinas røde turisme

Skriv en kommentar
Erhverv / Kinesisk propaganda / Politik

Kina roed turisme parti kommunisme

Zunyi er – efter kinesiske forhold – en mindre flække med kun 800.000 indbyggere. Det kunne have været blot endnu en plet på landkortet, hvis det ikke havde været for Den Lange March i 1935.

Det var nemlig her, at Mao Zedong blev gjort til leder af Kinas Kommunistparti. Derfor er det i dag et af de mest centrale dele i Kinas røde turisme, der består af steder, som har spillet en større eller mindre rolle i partiets historie. Den skriver jeg om i dagens Politiken, hvor du kan læse meget mere.

Turismen er en del af kommunistpartiets propaganda. Men den røde sol har også skinnet på erhvervslivet, og på få år er den socialistiske turisme blevet til en industri, der ifølge de seneste officielle tal har en omsætning på cirka 130 milliarder kroner om året.

Etpartistaten har investeret milliarder i museer, mindesmærker og endda motorveje og jernbaner, så millioner af kinesere kan få sig en dosis rød kultur. De forskellige steder rundt om i provinserne havde 430 millioner besøgende i 2010.

Lokalregeringen i Zunyi har oprettet en park og et museum omkring den bygning, hvor Mao Zedong i 1935 vandt magtkampen i partiet og blev gjort til formand. Zunyi er et af de steder, som jeg skriver i avisen, der i de kommende år vil investere kraftigt i den røde turisme.

Det er den 26 årige Zhang Peng glad for. Han har lige åbnet ”Den Røde Restaurant”, der ligger 500 meter fra museet.

Zhang er også et symbol på partiets succes, og hvordan millioner af kinesere er hevet ud af fattigdommen i et Kina, der på 30 år er blevet verdens næststørste økonomi.

Zhang kommer fra en fattig bondefamilie udenfor Zunyi, fortæller han.

»Jeg droppede ud af skolen i 6. klasse, for jeg fik ikke særligt gode karakterer«, siger Zhang Peng.

Efter et stykke tid rejste den unge dreng ud, som millioner af andre migrantarbejdere, for at stå ved et samlebånd på en fabrik i Dongguan i det sydlige Kina.

Zhang sparede alle pengene sammen, og efter nogle år vendte han hjem til Zunyi, og åbnede en restaurant. Men Zhang er forsigtig.

»Jeg er ikke veluddannet og klog. Så jeg lavede mange fejl i begyndelsen«, siger Zhang Peng. Men den velklædte Zhang ligner en, der for alvor er kravlet ud af fattigdommen. Og han siger selv, at det går godt for ham i dag.

Restauranten voksede og blev en god forretning, og for et år siden kunne han se, at der kom flere og flere røde turister til Zunyi. Derfor fik han ideen om at åbne sin tema-restaurant, som han døbte ”Den Røde Restaurant”.

Hele restauranten er bygget op omkring partiet og Den Lange March. Alle tjenerne går klædt i uniformer fra Folkets Befrielseshær, og man kan blandt andet spise patriotiske og revolutionære retter som ”Moderlandets landskab er rødt”, ”Kæmp til den sidste bloddråbe” og ”Høj moral på slagmarken”.

Så har Zhang åbnet restauranten, fordi han er patriot og ærkerød kommunist? Eller er det en god forretnings-ide? Zhang ser et øjeblik ud, som om han overvejer et politisk korrekt svar. Han smiler.

»Det er først og fremmest fordi, jeg tror, det er en god forretningside. Det er ikke for at fremme partiets ideologi«, siger Zhang Peng.

Fakta: Rød Turisme

Shaoshan
Der bor kun 100.000 mennesker i byområdet Shaoshan, og officielt er de 84.000 af dem bønder. Men mange tjener penge på at sælge souvenirs og turisme. For det var i denne landsby, at Mao Zedong blev født den 26. december 1893.

Jinggang bjergene
I dag er der over 100 forskellige røde monumenter i Jinggang bjergene, for det er her, at kommunistpartiet grundlagde Folkets Befrielseshær i 1927. Det skete efter Chiang Kai-shek og Nationalistpartiet havde slået ned på kommunismen i Kina.

Zunyi
De flygtende kommunister ankom til Zunyi under Den Lange March. Magtkampen brød ud, og det var under ”Zunyi konferencen”, at Mao fik magten over Kinas Kommunistparti.

Yan’an
Efter Den Lange March valgte Mao Zedong byen som kommunisternes hovedkvarter i borgerkrigen mod Nationalisterne. Det var her i Yan’an, at Mao udtænkte sine strategier, og for mange kinesere er det stedet, hvor Kinas Kommunistparti blev grundlagt.

Nanchang
Der var optøjer i Nanchang i 1927, hvor Kinas Kommunistparti – med blandt andet den senere ministerpræsident Zhou Enlai i spidsen – slog tilbage mod den nationalistiske regering, der forsøgte at nedkæmpe kommunisterne.

Malan
Et af de seneste skud på stammen af rød turisme – en lokalregering i den vestlige Xinjiangprovins, vil omdanne et tidligere militærområde for atomprøvesprængninger til en temapark.

:: Foto: Sharron Lovell

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.