Sømhuse: Et hus på vejen i Kina

Skriv en kommentar
Humor / Politik

Soemhus kina1 500x324 shkl

Her er et hus. Det står på en vej. Hvorfor?

Det er – som jeg skriver i dagens Politiken, hvor jeg selvfølgelig går ud fra, at du straks pisker ned i kiosken for at købe et eksemplar af (nu, lige nu, afsted med dig) – et eksempel på en af de mest almindelige konflikter i Kina i dag. Da Mao Zedong udråbte Folkerepublikken Kina i 1949 boede 90 procent af kineserne på landet. I 2012 blev Kina for første gang et bysamfund, så der nu officielt bor lidt over 50 procent i byerne.

Det økonomiske fremskridt og den enorme urbanisering kræver, at landområder og gamle bydele bliver jævnet med jorden, så der kan komme fabrikker, højhuse og nye veje overalt.

Som for eksempel her i byområdet Wenling, der ligger i Zhejiang provinsen. Her ville man udvide vejen til den lokale togstation, men der lå nogle huse i vejen. De fleste andre beboere flyttede dog, men de gamle ejere af huset ovenover nægter at finde flyttekasserne frem.

Læs ogsåSociale protester i Kina: Fjern dit hus

De er nemlig utilfredse med kompensationen. Blot for få år siden var det almindeligt i Kina, at lokale myndigheder og bygherrer pressede folk til at flytte fra deres huse. Ofte med både magt og vold og uden at give folk hverken nye boliger eller ordentlig kompensation.

Det sker stadig. Men i en tid med internet og sociale medier bliver det stadigt sværere. Og folks utilfredshed over bygherrer, der banker shopping malls til milliarder af kroner op og kun betaler folk få tusinde kroner for at flytte fra deres hjem, vokser. Nogle forsøger også at blive boende så lang tid som muligt for at presse kompensationen så højt op som muligt.

Derfor ser man tit nogle beboede huse, der står uberørte midt på en byggeplads, mens højhuse rejser sig omkring dem. Eller altså som her, midt på en vej. Det er så almindeligt, at kineserne endda har givet fænomenet et navn. De kalder husene for ‘dingzihu’, der kan oversættes til sømhuse. Navnet kommer måske, fordi både ejernes vilje og husene står og stritter som søm.

Der er flere fotos af sømhuset fra Wenling her.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.