Strammere regler: Kinesere skal (endelig) lære at køre bil

Skriv en kommentar
Hverdag

IMG 3489  version 2 500x333 shkl
Det bliver sværere og sværere. Nu skal man ikke alene kunne bakke en bil men også være i stand til at parkere den for at få kørekort i Kina.

Det er to af de nye og strammere krav, som her fra nytår blev en del af de kinesiske køreprøver. Og det er en udfordring for mange kinesere. Derfor – og i nogen grad også fordi prisen på et kørekort vil stige med cirka 500-800 kroner til i alt omkring 5.000 kroner – er køreskolerne i de seneste måneder blevet oversvømmet af elever, der vil undgå de nye og udfordrende regler, som jeg skrev om i Politiken for nogle dage siden.

Kinesisk trafik er et kaos, hvor der er en nærmest systematisk foragt for love, regler, forsigtighed og sund fornuft. Det gik måske for nogle år siden, hvor trafikken kørte i samme rolige tempo som cyklerne, der var overalt. Men i dag er der stadigt flere, som skifter cykelstyret ud med et rat, og det giver problemer på de overfyldte veje.

I 2000 var der kun fire millioner biler i hele Kina. De seneste tal fra sidste år viser, at der nu kører over 100 millioner personbiler rundt på vejene. Og i år bliver der produceret over 18 millioner personbiler og mindre køretøjer i Kina.

Det har gjort livet på vejene farligere end før. Ifølge Ministeriet for Offentlig Sikkerhed blev der i 2011 dræbt 62.387 personer i den kinesiske trafik. Men det er politiets officielle tal, og de er omstridte. Andre statistikker fra tidligere år viser, at der er langt over 200.000 tilfælde, hvor biluheld bliver anført som dødsårsag.

Derfor er der hårdt brug for de nye regler til køreprøven, siger eksperter.

»Hvis en person hurtigt får gode vaner i trafikken under køretimerne vil der senere værre mindre risiko for trafikuheld«, siger Yu Lingyun, juraprofessor ved Tsinghua Universitet, til avisen Beijing Wanbao.

Men det er ikke alle, der er glade for de nye stramninger, hvor man nu også skal lære for eksempel at starte på bakker og køre i dårligt vejr. Som en person, der kalder sig for Lady Hero, sukker på mikrobloggen Sina Weibo:

»Det bliver sværere og sværere«.

Og det gør det måske. Også fordi der er kommet flere andre regler, som de kinesiske trafikanter nu skal til at vænne sig til. For eksempel er der blevet strammet op på bøderne for overtrædelser, som SCMP skriver her:

Drivers who are caught crossing an intersection on a yellow light now face severe penalties. In the past, a driver who ran a red would lose three points, in a 12-point system (those who lose all of their points must undergo training and pass an exam). Under the new rule, running a red or a yellow light means losing a whopping six points. Offenders would also have to pay a maximum fine of 200 yuan (HK$248), China’s People’s Daily reported on Tuesday .

Authorities believe this new rule will curb the number of traffic violations, but many drivers argue it will only create more chaos and congestion.

An editor from China’s Caijing Magazine shared on the publication’s official Weibo account on Tuesday that he had failed to stop before a yellow light three times despite his best intention to do so while driving.

“I was five metres from the line when the light suddenly turned yellow,” said the post, “but it was impossible to stop even though I was only going around 35km/h.”

Sun Yixuan, another Beijing driver, wrote on Weibo that he had crashed into the rear of a car that stopped abruptly for a yellow light.

“That car’s rear bumper and back doors were totally destroyed after the collision,” he said. “Fortunately both drivers were fine.”

De nye strammere regler giver også problemer, som for eksempel for denne herre i Anhui, som Shanghai Daily citerer:

“I just ran a yellow light twice this morning and then was reminded it’s the first day of new traffic rules enforcement.” said the Sina Weibo user “ZhuwaiwaiIRIS”.

For at introducere reglerne har CCTV også vist klip med de bedste trafikuheld, som Beijing Cream skriver og linker til Youtube.

Men – som altid i Kina – en ting er, hvad loven siger, og noget helt andet, om den bliver håndhævet. Lige nu laver myndighederne forskellige crack downs og kampagner, der er stor ståhej og alle trutter i propaganda-trompeterne, men lad os vende tilbage og se på statistikkerne om et par år.

For eksempel skal kineserne også lære at krydse vejene nu. Folk skal til at bruge de såkaldte ‘fodgænger overgange’ og at vente på grønt lys. Held og lykke med det, siger jeg og lader Peter Ford fra CSM få ordet:

The police appear to have been goaded into action not so much by the anarchy that has long reigned on most Beijing streets, but by an online comment that went viral a few weeks ago.

A blogger remarked – entirely accurately – that crossing the road with Chinese characteristics has nothing to do with whether the lights are red or green. The determining factor is how many people are waiting on the curb. Once a crowd has reached critical mass, it moves.

As more and more Beijingers buy cars, and drive them without necessarily bothering to get a license, life for the city’s crowds of pedestrians and its diminishing band of cyclists has grown increasingly hazardous.

Pedestrian fatalities in China are 18 times higher, per 100,000 motorized vehicles, than in the United States, according to Ni Ying, who did her doctoral thesis on the dangers of Chinese crossroads.

“High rates of pedestrian noncompliance and low rates of driver-yielding behavior” accounted for the Chinese statistics, she concluded.

:: Foto (taget af mig) af mand i Chongqing, der går over for rødt lys med sin appelsinkærre

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.