Forvirrende trafikregler i Kina: Gul er ikke længere rød

Skriv en kommentar
Hverdag

Gult lys weibo

Politiet opgiver nu de nye trafikregler, der gjorde gul til rød, skriver de kinesiske medier. Her er en engelsk udgave på China Daily.

Den første januar trådte nye regler i kraft, så kinesiske bilister ikke måtte køre over for gult lys, der jo altså dermed i realiteten blev til rødt lys. Det gav voldsom debat og stor forvirring, som jeg skrev om her. For det forudsigelige resultat var selvfølgelig masser af harmonikasammenstød, når folk klodsede bremserne i, som man kan se på en video her på Sina. Og det blev i den grad bremset rundt om i Kina, for straffen var til at mærke. Det kostede seks ud af 12 point på kørekortet, hvis man blev taget i at køre over for gult.

Men nu har politiet altså annonceret, at man opgiver reglerne. Hvilket er fornuftigt. Som Global Times skriver i deres engelske udgave:

Some drivers and netizens have complained that the rules run contrary to the laws of physics, as vehicles travelling at normal speeds can not stop within seconds of seeing a yellow light.

Og det er godt, at myndighederne har lyttet, som der står i en anden artikel på Global Times:

“This is a compromise made by the ministry under pressure from the people and the ministry deserves credit for taking the people’s opinions into consideration,” Zhu Lijia, director of Public Administration Studies at the Chinese Academy of Governance, told the Global Times. Zhu said the traffic regulation was flawed because the government did not conduct an opinion survey, adding that the ministry’s quick turnabout shows its rigid policy-making style is changing.

Eller hvad?

De gul-røde trafikregler viser også, hvordan etpartistaten udformer lovene i et bureaukratisk tomrum og sænker dem ned over de 1,3 milliarder kinesere, uden at der har været offentlige høringer og debatter. Når den sjaskede lovgivning så bliver trukket tilbage uden en egentlig forklaring, så har etpartistaten igen tabt ansigt, og det er ikke med til at give kineserne mere respekt for hverken myndigheder eller love. I forvejen er Kina ikke en retsstat. Love, regler og selv forfatningen er blot retningslinjer, som er til forhandling, og den gul-røde farce er ikke vejen frem.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.