Censur: Kinesiske journalister udfordrer partiet

Skriv en kommentar
Journalistik

Censur journalister kina 250x253 shkl Ikke mere censur. Nu er det nok. Hundreder af journalister og sympatisører demonstrerede i går foran hovedkvarteret til Nanfang Media Group, hvor de krævede større ytringsfrihed i Kina.

Samtidig fik de opbakning fra andre journalister, akademikere, forfattere, skuespillere og aktivister, der sympatiserede med avisen i Guangdong, der er en af de mest respekterede i Kina.

Protesten kommer på et tidspunkt, hvor der er voksende utilfredshed med den stadigt strammere censur af medier og internet.

Det er også den første alvorlige prøve for Kinas Kommunistpartis nye generalsekretær, Xi Jinping, der forsøger at tegne et billede af sig selv som reformvenlig. Sagen og hvordan han reagerer kan give et fingerpeg om, hvor han står politisk. Som jeg skriver i dagens Politiken:

Krisen i Nanfang Media Group vækker stor politisk opmærksomhed, fordi avisen ligger i Guangzhou. Det er hovedstaden i den sydkinesiske Guangdong, som er Kinas rigeste provins, der ofte har været en prøveklud for politiske og økonomiske reformer.

Kinas daværende leder og manden bag de økonomiske reformer, Deng Xiaoping, besøgte provinsen i 1992, og det var en symbolsk tur, der to årtier senere har gjort Kina til verdens andenstørste økonomi. Deng Xiaoping var kendt for økonomiske reformer, og for ikke at tolerere politisk modstand til Kinas Kommunistpartis magt.

Derfor var det heller ikke tilfældigt, at Xi Jinping i november valgte at rejse til Guangdong på sin første officielle tur som generalsekretær for Kinas Kommunistparti. Det var et politisk signal om, at han lagde sig i sporet af Deng.

Dem har der været flere af siden, hvor Xi Jinping for eksempel i flere taler har nævnt ’socialisme med kinesiske karakteristika’, der var et af Dengs politiske kodeord.

Xi Jinping har også flere gange kommet med konservative udmeldinger, og har for eksempel nævnt Mao Zedong offentligt fire gange, siden han kom til magten.

De kinesiske medier og kommunistpartiets propaganda har i de seneste uger forsøgt at tegne et billede af Xi Jinping som en leder, der er tættere på folket end sin forgænger, Hu Jintao, og som slår ned på korruption og er indstillet på reformer.

Hvad er det så, at der er sket i Guangdong? Du kan læse en opsamling og få baggrund af hele sagen her på Kinablog.

Kort sagt, så begyndte journalisternes utilfredshed i sidste uge, hvor avisen ville offentliggøre en nytårshilsen til læserne, der opfordrede til politiske reformer. Den blev slettet af en censor, som erstattede artiklen med en anden, der var en hyldest til kommunistpartiets bedrifter.

Den øverste ansvarlige for den stadig strammere censur i Guangdong hedder Tuo Zhen. Han skal fjernes, mener en række fremtrædende kinesere, der har underskrevet et åbent, hvor de kræver hans afgang. Du kan læse en baggrund om det på China Media Project, der også har det i en engelsk oversættelse.

En af dem er Mao Yushi, der er en åbenmundet og anerkendt kritiker. Du kan – bør, selvfølgelig – læse mere om det hele i dagens Politiken, men her får du lidt mere fra interviewet med Mao, som der ikke var plads til i avisen.

»Kina står over for store problemer. Den bedste løsning er at åbne for ytringsfriheden, hvor vi halter langt bagefter de vestlige lande. Uden den vil de økonomiske reformer ikke lykkes«, siger Mao Yushi, der håber på en gradvis åbning.

»Det som Tuo Zhen gjorde mod Nanfang Zhoumo skete ikke blot over et par dage. Men denne gang besluttede vi os for at skrive et åbent brev. For det første fordi det, som Tuo Zhen gjorde, var forkert. Dernæst, der er kommet ny leder, og vi har store forventninger til ham. Som han har sagt, alle skal overholde forfatningen. Og ifølge forfatningen har alle ytringsfrihed«, siger Mao Yushi.

»Kina står over for store problemer. Ytringsfrihed er det bedste svar. Det er logisk for os, at bede om det. Der har været store fremskridt for ytringsfriheden efter gaige kaifang (reformerne) begyndte. Under Mao Zedong, da kunne man blive dræbt, hvis man holdt en tale, men nu, da er det ikke muligt selv at dømme Wu Ying til døden. Uden ytringsfrihed vil de økonomiske reformer ikke lykkes. Så vi har store forventninger til det nye lederskab, og vi tror, at den nye leder vil træffe bedre beslutninger ved grundigt at overveje omstændighederne«, siger Mao Yushi.

»Vi forventer at opnå ytringsfrihed på en stilfærdig måde. Det er på vej, langsomt, men det kommer. Jeg kan ikke sige, hvad resultatet bliver denne gang (af sagen i Guangdong), men den viser det kinesiske folks krav og ønsker, og at ytringsfrihed er en menneskeret. Selvfølgelig har regeringen også deres egne bekymringer, som at ytringsfrihed kan blive en trussel mod den politiske magt. Vi håber, at vi kan få mere ytringsfrihed under forhold, som alle kan acceptere«, siger Mao Yushi.

Og det kommer måske, som John Garnaut skriver i SMH om den indflydelsesrige Qin Xiao, der er en af Xi Jinpings venner:

Growing pressure from the Chinese public will force the new Xi Jinping administration to turn the world’s most populous country to the path of political and economic reform, says one of Mr Xi’s old family friends.
Qin Xiao, chairman of the high-powered Boyuan Foundation, will tell an American audience this week that his country must guard against any ”self-delusion” that China’s unique combination of a roaring economy and uncompromising political dictatorship can be sustained.

The Xi administration has already shown that it is aware that the current Chinese system cannot continue to support economic growth, he says, but public pressure is nevertheless required to force it to overcome the collusion of money and politics, break old ideological moorings and embark on a radical reform agenda to build a market economy and ”modern society”.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.