Atomprøvesprængning i Nordkorea: Hurtigt overblik

Skriv en kommentar
Politik

Nordkorea har gennemført en atomprøvesprængning – hvad går det ud på? Her får du spørgsmål og svar. Læs også hurtig opsamling på Kinablog med gode analyser og links.

Har Nordkorea atomvåben?
Både ja og nej. Nordkorea har allerede lavet to atomprøvesprængninger i 2006 og 2009. De var dog begge meget små, og analytikere mener endda, at den første var en fuser. Men de var der. Nordkorea har dog ikke endnu teknologien til hverken at kunne lave mindre atombomber og sætte dem på et sprænghoved, eller til at producere avancerede missiler, der kan levere dem mod et mål på jorden.

Men Nordkorea testede raket i december?
Nordkorea er ved at udvikle et interkontinentalt ballistisk missil, og opsendelsen i december var en del af det. Testen viste, at nordkoreanerne kan affyre en raket og sætte en genstand i kredsløb. Men at man stadig ikke har teknologien til at kunne bringe en raket tilbage mod Jorden. Og det vil der gå flere år, før Nordkorea kan, mener analytikere.

Hvad gik den tredje test ud på?
Atomprøvesprængningen i går tirsdag var ifølge Nordkorea mere avanceret end de to første og involverede måske både uran og plutonium. Men det er først når nedfaldet fra sprængningen kan måles i luften og atmosfæren, at omverdenen kan analysere sig frem til, hvad det var fra en test. Og det besværliggøres af, at sprængningen foregik under jorden.

Hvor foregik atomprøvesprængningen?
Alle tre sprængninger er foregået ved at bore tunneler ned i granitten under et lidt over to kilometer højt bjerg. Det ligger i Punggye-ri, der er et amt i den nordlige Nord Hamgyang provins. Testområdet ligger cirka 200 kilometer fra den russiske grænse. Og omkring 100 kilometer fra den kinesiske grænse, hvor de lokale beboere ifølge kinesiske medier kunne mærke jorden ryste.

Hvorfor nu?
Atomprogrammet bruges til at presse omverdenen til at give for eksempel olie og fødevarer til Nordkorea. Generalerne vil have opmærksomhed, og set fra Pyongyang er det perfekt timing netop nu. Nordkorea har overrasket kineserne, for det er nytår i Kina, som er kinesernes ti dage lange svar på danskernes jul. Det kom lige før den amerikanske præsident Barack Obama holdt sin årlige tale til nationen. Og Sydkorea står midt i et magtskifte mellem den konservative præsident Lee Myung-bak og hans efterfølger Park Geun-hye.

Hvad kommer der til at ske?
Nu har FNs Sikkerhedsråd så løftet pegefingeren og fordømt atomtesten. Men det og nye sanktioner kommer ikke for alvor til at ændre meget for Nordkorea, der har været på randen af kollaps i to årtier og i forvejen er omringet af sanktioner. Den virkelige prøve er, om Kina vil standse for investeringer, olie og fødevarehjælp til Nordkorea. For det vil Pyongyang kunne mærke. Men selvom Kina er alvorligt træt af sin iltre nabo, så vil Xi Jinping næppe ændre markant på den kinesiske politik over for Nordkorea. Kina er bange for et kollaps og et genforenet Korea med amerikanske soldater på grænsen. Og selvom Kina valgte en hårdere kurs, så er der ikke mange analytikere som tror, at Nordkorea vil opgive sine atomvåben, der er deres eneste kort på hånden.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.